Tips en recepten voor een zelfgemaakte iced-tea

De ideale afkoeling bij de hitte: zelf iced-tea maken
woensdag, 20 juli, 2016 - 10:51

We geven je daarom graag wat inspiratie voor een heerlijke karaf iced tea. Veel heb je eigenlijk niet nodig: water, thee en eventueel wat zoetstof.

 

Enkele tips

A. Gebruik voldoende theezakjes

Je hoeft je water niet te koken. Gebruik bij koud water wel voldoende theezakjes. Twee theezakjes voor 3 glazen water is zeker voldoende.

B. Niet te lang trekken

Wil je een krachtige smaak? Gebruik dan meer theezakjes, maar ga niet voor een langere tijd. Langer trekken kan de thee bitter maken.

C. Voeg suiker toe bij het heet water

Voeg suiker toe bij heet water. Zo lost het op. Wil je per persoon in het glas zoetstof toevoegen? Kies dan voor een siroop zoals esdoorn of agave. Dit lost gemakkelijker op.

D. Afkoelen voor je het in de koelkast steekt

Wanneer je hete thee in de koelkast stopt, wordt het wazig. Laat het dus eers afkoelen voor je het in de koelkast stopt.

E. Ga voor echt

Gebruik geen kant-en-klaar citroensap. Pers het zelf. Veel beter :)

F. Afwerking

Doe ijsblokjes in een glas voor je iced-tea toevoegt. Versier met eetbare bloempjes, munt, verse kruiden, kaneelstokjes en een rietje.

 

 

Onze 3 favoriete recepten

1. Citroengras & jasmijn

Ingrediënten

3 el verse jasmijnthee, 1,5l water, 2 stengels citroengras, munt, 4 schijfjes munt, 5el esdoornsiroop

Bereiding
  1. Breng een pot met het water aan de kook. Voeg de jasmijnthee toe. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
  2. Snij 1 stengel citroengras grof. Voeg toe aan de jasmijnthee. Laat 5 minuten trekken.
  3. Zeef door, meng met esdoornsiroop en laat volledig afkoelen.
  4. Snij de andere stengel citroengras overlangs in twee. Steek in een glas als roerstaafje. Vul de glazen op met ijsblokjes. Voeg er nog een citroenschijfje en wat blaadjes munt aan toe. 

 

2. Framboos 

Ingrediënten

4 zakjes gewone thee, 2 tassen frambozen, 0,5 tas suiker, munt, 8 glazen kokend water

Bereiding 
  1. Laat acht glazen kokend water trekken met de thee.
  2. Meng de frambozen met 250ml water en de suiker. Breng aan de kook. Zet het vuurtje zachter, laat pruttelen tot de frambozen breken.
  3. Voeg toe aan de thee. Laat ongeveer een halfuur afkoelen.
  4. Zet twee uur in de koelkast.
  5. Haal door een zeef. Serveer met ijsblokjes en munt.

 

3. Citrus & munt

Ingrediënten

6 zakjes thee, 0,5 tas verse muntblaadjes, 3 sinaasappels, 3 citroenen, 3 limoenen, 6 glazen kokend water, 0,5 glas suiker, 1 handvol ijsblokjes

Bereiding 
  1. Snij de sinaasappels, citroenen en limoenen in schijfjes.
  2. Doe het kokend water in pot. Voeg de schijfjes fruit, theezakjes en munt toe.
  3. Dek af en laat 10 minuten trekken.
  4. Zeef in een karaf. 
  5. Voeg suiker toe en roer tot het opgelost is. Laat afkoelen.
  6. Giet over ijsblokjes.
  7. Werk af met een schijfje fruit naar keuze en een takje munt.