Tips voor de Feestdagen: glutenvrije hapjes

Tips voor de Feestdagen: glutenvrije hapjes
dinsdag, 8 december, 2015 - 15:27

Terwijl anderen al genoeg gegeten hebben nog voor ze aan tafel gaan, blijf ik - en veel mensen met coeliakie met mij - letterlijk op mijn honger zitten. Tijd om daar tijdens de komende eindejaarsfeesten verandering in te brengen!

Op VTM Koken kan je opnieuw heel wat recepten vinden om leuke aperitiefhapjes op tafel te toveren. Met hier en daar wat aanpassingen zijn ze snel glutenvrij te maken. Deze keer koos ik echter voor een eigen inbreng en kan je de recepten voor een viertal hapjes hier nalezen. Je zal zien, ze nemen echt niet zoveel tijd in beslag en je hoeft er ook geen gekke dingen voor in huis te halen.

 

 

 

Tapenade met geroosterd stokbrood

Ingrediënten: glutenvrij stokbrood (Proceli in mijn geval), 1 teentje knoflook, een handje verse peterselie, 1 bokaal pitloze groene olijven en olijfolie.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200° C. Snijd het stokbrood in dunne plakjes en leg ze op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en plaats onder de grill tot het een mooie goudgele kleur heeft. Pas op dat je goed naleest of je stokbrood moet voorgebakken worden of niet.

2. Hak de knoflook, de peterselie en de olijven eerst grof met de hand.

3. Doe alles samen met een lepel olijfolie en mix tot een mengsel met de staafmixer.

4. Serveer de tapenade samen met het stokbrood.

 

 

 

Vingers van Parmaham

Ingrediënten: 10 plakjes parmaham, vel Millefoglie van schär, olijfolie

Bereiding:

1. Rol de Millefoglie van Schär iets meer uit, zodat je een dunnere plak deeg hebt. Bestrijk het deeg daarna met olijfolie. Snijd het deeg in vier vlakken.

2. Werkwijze per vlak deeg: Leg 2 plakjes parmaham onder het deeg en 2 plakjes op het deeg. Rol de ene hoek van het deeg strak naar de overzijde.

3. Bak de vingers 20 minuten in een oven van 180 graden, de oven is normaal al voorverwarmd door het stokbrood van vorig recept af te bakken.

 

 

 

Toast met roomkaas, Parmaham, olijven en gedroogde tomaat

Omdat het niet fijn is om heel wat ingrediënten in huis te halen en dan maar half te gaan gebruiken, maak ik altijd graag een mix van alle ingrediënten in één hapje. De toast met Parmaham, olijven en gedroogde tomaat is zo’n hapje.

Ingrediënten: 70 g glutenvrije bloem, zakje vanillesuiker, zakje bakpoeder, 1 ei, 100 ml melk, 1el gesmolten boter, Philadelphia of andere roomkaas, rest groene olijven, rest zongedroogde tomaten (zie volgend recept), rest parmaham.

Bereiding:

1. Meng in een grote kom de bloem, de suiker en het bakpoeder. Voeg de eierdooier samen met de melk en de gesmolten boter. Meng dit onder de bloem tot een glad deeg.

2. Klop het eiwit stijf om het daarna aan het deeg toe te voegen.

3. Verwarm een pan tot die goed heet is. Giet met een lepel hoopjes beslag in de pan en bak deze tot toastjes.

4. Laat de toastjes goed afkoelen, besmeer met philadelphia en beleg afwisselend met olijf, parmaham en zongedroogde tomaatjes.

 

 

 

Zongedroogde tomatentaartjes

Ingrediënten: overschot van de tapenade, vel Millefoglie van schär, zongedroogde tomaten, parmezaanse kaas.

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180° C. Rol het Millefoglie nog wat verder uit en steek er daarna rondjes uit. Ik kon daarmee 1 muffinblik met 12 plaatsen bekleden.

2. Vul de taartjes met de tapenade.

3. Leg er wat parmezaanse kaas op en werk af met een zongedroogde tomaat.

4. Laat de taartjes 20 min afbakken in de oven.

 

 

Je ziet, makkelijk en snel 4 glutenvrije hapjes op tafel voor een geslaagd eindejaarsfeest. Laat het smaken!