Tips voor de Feestdagen: wat met lactosevrij?
Wie gasten krijgt die een lactosevrij dieet moeten volgen of wie zelf lactosevrij eet, vindt hier wat meer informatie die je door de kerstdagen heen kan helpen.
Lactose is melksuiker die voorkomt in dierlijke producten, zoals boter, room en melk. Lactosevrije alternatieven waar ik vaak mee werk in de keuken, zijn sojaproducten, plantaardige boter en melk zoals rijst-, kokos- en amandelmelk. Er zijn ondertussen ook al heel wat zuivelproducten zonder lactose op de markt, die vaak ook heel lekker zijn. Bevraag even bij je plaatselijke supermarkt welke alternatieven ze lactosevrij hebben, moest je het zelf niet meteen vinden.
Om je gasten te ontvangen met een hapje en drankje kan je wat inspiratie opdoen via bij VTM koken. Als je daar op “gelegenheid” zoekt, vind je bij het thema Nieuwjaar “toastje met champignons en Maredsous Truffel Smaak”. Je kan dit recept gewoon gebruiken, maar je vervangt de Maredsous door een lactosevrije smeerkaas, bv. van Minus L. Doe enkele druppels truffelolie bij de champignons, zodat je de truffelsmaak ook krijgt.
Voorgerecht
Als voorgerechtje kan je kiezen voor een lekkere witloof-kastanjesoep, een combinatie die verrassend lekker is.
Ingrediënten: 2 uien, 1 kg witloof, 250g gekookte kastanjes (uit blik), 2 l groentebouillon, 2 dl lactosevrije room (vb. van Dilea of Minus L), peper en zout, 50 g lactosevrije gemalen kaas (vb. Dilea)
- Pel de uien en snipper ze fijn. Maak het witloof schoon en snijd in stukken. Fruit de uien aan in wat plantaardige boter en voeg het witloof toe. Laat even smoren.
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Als je zelf bouillon trekt, is er geen probleem voor lactose. Indien je gebruik maakt van bouillonblokjes, kijk zeker na op de verpakking of er geen lactose in zit. Tellofix gold is een uitstekend lactosevrij alternatief.
- Voeg de kastanjes toe en laat zachtjes 10 minuten koken. Mix de soep en werk af met room, peper, zout en gemalen kaas.
Hoofdgerecht
Op VTM koken kan je zoeken bij ingrediënten naar lamsvlees. Geen traditionele kalkoen met de feestdagen, maar we kiezen voor een lekker lamsstoofpotje. Je kan het recept van Sofie Dumont hiervoor overnemen, dit is lactosevrij. Enkel de boter moet je vervangen door een lactosevrij alternatief.
Om het gerechtje iets feestelijker te maken, maken we er versgebakken frietjes en zelfgemaakte mayonaise bij. Voor de frietaardappelen gebruik je best een melige aardappel bv. een bintje. Voor de mayonaise nemen we een receptje van Pascale Naessens. Dit heb je nodig:
2 eieren, extra vierge olijfolie (of maïsolie voor een mildere smaak), mosterd, citroen, peper en zeezout
- Scheid het eigeel van het eiwit. Leg de dooiers in een blender.
- Voeg hieraan 1 eetlepel mosterd toe en 1 eetlepel olie. Mix kort. Voeg nu olie toe in een dikke straal terwijl je voortdurend mixt.
- Stop wanneer je de gewenste hoeveelheid hebt. Voeg citroensap, peper en zout toe naar smaak.
- Indien je de mayonaise te dik vindt, giet er dan wat water bij.
Dessert
Als dessert kan je lactosevrij ijs of soja-ijs kopen. Ook sorbet is melkvrij. Maar bij een feestmenu kunnen toch geen chocoladecakejes ontbreken! Deze zijn bovendien ook glutenvrij! Als ze net uit de oven komen, smaken ze heerlijk! Ook hier is het belangrijk om het etiket van de chocolade te lezen zodat je chocolade neemt, waar geen melk aan toegevoegd is. Je kan ook lactosevrije merken nemen zoals Damhert of Céréal.
Voor 6 stuks heb je nodig:
125 g pure chocolade, 125 boter, 2 eieren, 2 eidooiers, 100g fijne kristalsuiker, 40 gram rijstmeel en 0,5 tl zout.
- Verwarm de oven voor op 200°C. Neem een muffinbakplaat en vet deze in met wat olie of sojaboter. Smelt de chocolade en de boter au bain-marie.
- Laat het mengsel wat afkoelen. Klop de eieren, de eidooiers en de suiker samen tot een bleek en dik mengsel.
- Zeef het rijstmeel erboven en meng het er voorzichtig doorheen. Giet het chocolademengsel en het zout erbij en vouw het er geleidelijk doorheen. Je kan het deeg al maken op voorhand, maar doe ze pas in de vormpjes als je ze gaat bakken.
- Verdeel het beslag in de vormpjes, vul ze tot de rand, en bak de cakejes ca. 12 minuten in de oven.
- Haal de cakejes terwijl ze nog warm zijn uit de vorm en serveer direct. Afwerken met een beetje poedersuiker en eventueel een bolletje lactosevrij ijs of verse rode vruchten.
- Mmm… heerlijk!
Succes met het kokkerellen en we wensen jullie warme en lekkere feestdagen toe, waarbij iedereen aan de feesttafel (ook zonder lactose) kan genieten!