Topvoeding voor de topvoetballer

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Topsporters verbruiken veel energie, waardoor ze meer moeten eten om hun energievoorraden tijdig aan te vullen. Hoewel voetballers gemiddeld 3200 tot 3800 kCal nodig hebben per dag maak je met een dieet van frietjes en chocolade natuurlijk geen topvoetballer. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor topsporters. Deze vind je voornamelijk in graanproducten zoals brood, pasta, rijst en aardappelen. Om de bal een fikse lel te kunnen geven moet een voetballer over veel kracht beschikken. Daarom zijn proteïnen in de vorm van vlees, vis, peulvruchten of zuivel belangrijk voor de aanmaak van sterke spieren.

Extra calcium en magnesium verhogen de botdichtheid waardoor sporters botbreuken kunnen voorkomen. Met een magnesiumtabletje net na de training kunnen de spieren beter ontspannen, wat pijnlijke spierkrampen helpt voorkomen. Ook voldoende drinken is belangrijk om krampen en uitdroging te voorkomen. Behalve water hebben topsporters baat bij sportdrankjes om hun vochtverlies beter te herstellen. Voor de gewone amateursporter die inspanningen levert korter dan een uur zijn sportdrankjes overbodig en is water de beste rehydratatiekuur.