Uitgelicht: voor elke keuken een kruid!
België boven
Kruiden voor de typische Belgische keuken hoeven we niet ver te zoeken. Sommige veelgebruikte kruiden kan je makkelijk in je eigen tuin kweken, anderen haal je best in de winkel. Onze klassiekers zouden niet hetzelfde zijn zonder rozemarijn, tijm, salie, lookpoeder, marjolein, paprikapoeder, nootmuskaat, kruidnagel,… noem maar op
Some like it hot
Voor sommige mensen kan een gerecht niet pikant genoeg zijn. Indien jij zo iemand bent, dan is de kans groot dat we naast chili vlokken ook paprikapoeder (gemaakt van zoete rode pepers), cayennepeper (gemaakt van kleine pikante rode pepers) en chilipoeder (een mix van verschillende gedroogde pepers) in je kruidenlade terugvinden.
Bollywood Bonanza
Geen keuken zo kruidig als de Indiase keuken. Een overzicht van de belangrijkste smaakmakers dringt zich dan ook op. Voor de heerlijkst geurende curries haal je maar beter volgende kruiden in huis: korianderzaad, komijn, currypoeder, mosterdzaadjes, kaneel, kardemom, safraan en gemberpoeder.
In tegenstelling tot wat je zou vermoeden is currypoeder geen kruid, maar een mengeling van een tiental kruiden waaronder onder meer komijn, koriander en kaneel.
Voor de zoetebek
Voor de goede orde, suiker is geen kruid, maar dat wisten jullie vast en zeker wel. Enkele typische smaakmakers waar patissiers zich op beroepen zijn uiteraard vanille (peul en essence), kaneel (poeder en stokken) en saffraan (draadjes en poeder), maar ook gemberpoeder, kardemompeulen en tonkabonen.
Goed om weten
Sommige kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn kan je zowel vers als in gedroogde vorm gebruiken. Andere kruiden zoals basilicum, koriander, dille of peterselie zijn vers altijd beter!
Het is verleidelijk op vakantie kruiden te kopen, maar overdrijf hier niet mee. Aangezien kruiden hun smaak verliezen na enkele jaren koop je ze maar beter in kleine hoeveelheden. Merk je dat je kruiden hun kenmerkende geur kwijt zijn, dan is het misschien tijd om ze te vervangen.