Uitgetest: De Special T theemachine

woensdag, 2 januari, 2013 - 15:07

Onze redactrice mocht al naar de voorstelling van de Special T gaan kijken, en kregen toen de kans om enkele vers gezette theetjes te proeven. Maar hoe gaat het nu allemaal in zijn werk als je zelf thuis zo’n theemachine hebt staan? Op de redactie van VTM Koken staat sinds kort dus ook een Special T en wordt er gretig 'Special T' thee genipt.

Op de werkvloer staat een chique koffiezet die verse bonen maalt en er meteen een heerlijk dampend kopje koffie mee zet. Geen koffiedrinker zijnde, ben ik vaak wel eens jaloers op die collega’s met hun opwekkend ochtendritueel. Een zakje thee in een kopje kokend water werpen heeft toch niet datzelfde cachet?

Straf eigenlijk dat niemand er eerder is opgekomen om een aparte theemachine te maken, want het werkt op net dezelfde manier als de bekende koffiezetten met padjes. En je merkt het aan al die gespecialiseerde theewinkels die als paddenstoelen uit de grond schieten: thee is hot!

Een mooi gat in de markt dus dat Nestlé, bekend van de George Clooney-koffies, ontdekt heeft. Ze hebben hun product ook niet hals-over-kop gelanceerd, maar eerst goed nagedacht hoe ze het het best in de markt kunnen zetten. Resultaat is een compacte machine met mooi en strak design. Erg eenvoudig in gebruik, dat mochten we zelf dus ook ondervinden, mooie bijhorende theekopjes en uiteraard, het meest belangrijke van al: lekkere thee!

Voor de selectie van de thee sprak Nestlé thee-sommelière Magali Walters aan. Zij selecteerde alleen de fijnste theesoorten uit de theelanden bij uitstek: India, Sri Lanka, China, Japan en Zuid-Afrika. In het ‘startpakket’ kregen we al enkele theesoorten om te proeven, maar al snel bestelde ik 8 extra theesoorten bij op de website van Special T. Die hadden 3 werkdagen later moeten aankomen, maar daar liep het even mis. Gelukkig was er een goede opvolging en kreeg ik enige tijd later een doos geleverd met acht pakjes (van 10 stuks) thee én een extra waterfilter toegestuurd. Zo begin ik nu elke dag met Sencha Shizuoka (groen), Supreme Darjeeling (black), Noir Imperial (breakfast) of Earl Grey Orange Flowers. Wat later op de dag is het dan tijd voor Granité Citron (bio-infusie), Rose Amour (groen), Jasmine Flowers (groen) of Earl Grey lime. Als favoriet is het moeilijk kiezen tussen Supreme Darjeeling en Rose Amour. En dan moet je weten dat er in totaal 25 soorten thee zijn waar je uit kiezen kan!

Hoe zet je nu een kopje Special T?
Er is een waterreservoir (met bijgeleverde filter) dat je moet vullen, goed voor zo’n 4 à 5 kopjes thee. Bovenaan de machine staat een aan/uit-knop. Eens aangezet schiet er een wit lichtje aan en begint het water op te warmen. Dan doe je een klepje open, waar je de thee-capsule insteekt. Vooraan de machine is een grote groene knop, die het theezetten activeert. Een tijdje later, afhankelijk van welke thee je gekozen hebt laat de machine je thee trekken, en heb je een perfect gezet kopje thee. Erg intuïtief allemaal, dat heb ik meermaals uitgetest met nieuwsgierige collega’s die ook wel eens wilden proeven.

Voortaan begin ik dus ook elke dag met mijn obligaat kopje thee. En spot ik daar af en toe een jaloerse/nieuwsgierig blik van een verstokte collega-koffiedrinker?