Van freakshake tot mocktail: 10 heerlijke drankjes zonder alcohol

Van freakshake tot mocktail: 10 heerlijke drankjes zonder alcohol
vrijdag, 10 februari, 2017 - 11:50

Februari wordt dé maand zonder alcohol. Tijd voor een overzicht van wat er allemaal bestaat.

 

Smoothies

Smoothie komt van het woord ‘smooth’, wat effen of glad betekent. Binnen het thema voedsel wordt dit ‘zonder stukjes’ of ‘als een vloeistof’.

Smoothies zijn meestal niet-alcoholisch, koud, romig en met fruit. De ingrediënten bestaan veelal uit ijsschaafsel en vers fruit zoals banaan en sinaasappel. Eventueel kan er ook yoghurt, melk of room toegevoegd worden.

 

 

Milkshake

Ook een milkshake is een zoet koud en romig drankje. Het grote verschil met een smoothie is dat bij die laatste fruit het belangrijkste ingrediënt is. Bij een milkshake is dat het ijs. Dat wordt dan verder op smaak gebracht met siropen of wat fruit.

 

Freakshakes

Freakshakes zijn nu al één van de hypes van het jaar. Het zijn milkshakes die afgewerkt worden met allerlei extravagante dingen zoals chocoladerepen, donuts, marshmallows, Oreo koekjes, Twix, chocolade, parels, etc. Je kan het zo gek niet bedenken. Prachtig op Instagram, maar behoorlijk heavy.

 

 

Mocktail

Een mocktail is een samenstelling van het Engelse woord ‘mock’ en ‘cocktail’. Mock betekent nep. Het is dan een soort van nepcocktail. Veelal zijn dit dus cocktails zonder alcohol. Vaak herken je het ook in de naam, door de toevoeging ‘virgin’.

 

Thee: koud en warm

Thee bestaat voornamelijk uit water. Het is een infusie van kruiden en gedroogde bladeren. Er bestaan verschillende soorten thee. In combinatie met kruiden en delen van planten krijg je oneindig veel mogelijkheden. Bovendien kan je het warm drinken, maar is het evengoed lekker koud zoals iced tea.

 

 

Vruchtenwaters

Vruchtenwaters maakten een opmars de voorbije jaren. Het is water dat geïnfuseerd wordt met fruit, groenten of andere aromaten. Even in de koelkast zetten, wat laten trekken en zet het op tafel. Echt een meerwaarde.

 

Limonade

Limonade is een zoete drank die wordt gemaakt van een concentraat of siroop aangelegd met water. Wat ijsblokjes en extra garnering erbij en je hebt een lekker alcoholvrij drankje. Siropen kun je zeker zelf maken. Ideaal om mee te experimenteren.

 

Juices en sappen

Verse sappen zijn supergezond. Iedereen kent sinaasappelsap, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Gaande van aardbei en ananas tot quasi elke groente. Let op, voor sommige groenten heb je een juicer of sapcentrifuge nodig.

 

 

Notenmelken

Notenmelken zijn plantaardige alternatieven voor de welbekende melk. Hazelnoot, amandel, soja en rijstmelk zijn de bekendste. Ook kokoswater én kokosmelk zijn zeer bekend. Bruikbaar in smoothies, ijs of andere melkgerechten. Ook lekker puur.

 

Bier en wijn zonder alcohol

Cider, wijn en bier bestaan ook zonder alcohol. Al kunnen deze drankjes volgens ons niet concurreren met de alcoholversies. Vaak zit er ook altijd nog een beetje alcohol in. Opletten dus.