Vetten en olieën

Verschillende flesjes olie
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:11

Dierlijke vetten met veel smaak zijn bijvoorbeeld boter (koemelk), reuzel (van het varken) en eenden- en ganzenvet. Zij worden zacht op kamertemperatuur en stollen en worden opnieuw had in de koelkast.

Plantaardige vetten met veel smaak zijn bijvoorbeeld kokosvet, palmvet en cacaoboter. Daarnaast heb je ook nog margarine als imitatie van boter. Zij worden zacht op kamertemperatuur en stollen en worden opnieuw had in de koelkast.

Plantaardige olieën met veel smaak zijn olijfolie, sesamolie, notenolie, amandelolie,... Hun smaak wordt door hitte aangetast en krijgt daarbij een bittere smaak. Je kan ze best pas op het einde van de bereiding toevoegen.Olijfolie verschilt in prijs en kwaliteit. Milde goedkopere olijfolie is goed om in te bakken, goede en dure olijfolie daarentegen gebruik je best enkel om gerechten mee af te werken.

De meest neutraal smakende plantaardige olieën zijn koolzaad-, maïs-, soja-, en druivenpitolie. Deze neutrale olieën zijn geschikt om mee te bakken en/of wokken.