Vin d' Alsace en kerststronken … Of het geheim om het heerlijke dessertmoment te rekken!

meringuetaart
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

De klassieke kerststronk is een caketaart met een hart van crème au beurre. De Gewürztraminer d'Alsace, letterlijk kruidige "Traminer", is een bijzonder aromatische wijn die zweemt naar exotisch fruit (lychee, passievrucht, ananas, mango,...), specerijen (peperkoek, pepermunt, kruidnagel, peper, ...) en bloemen (vooral de roos, soms het viooltje). Deze zachte, bedwelmende en heel aromatische wijn past wonderwel bij de rijke en smeuïge crème van de kerststronk.

Voor de heel klassieke stronk met kastanjes grijpt u best naar een Pinot Gris Vendanges Tardives, met aroma's van onderhout en gedroogde vruchten en een gulheid waarin de kastanjes en rondheid van de stronk weerspiegeld worden.

Voor een rijkere versie (stronk met chocolade of fruit/frambozen, krieken) kunt u zich niet vergissen met een Gewürztraminer Vendanges Tardives (overrijp geoogst). Deze sterk geconcentreerde wijn draagt de identiteit van de Gewürztraminer, maar dan verrijkt met een nog intenser aromatisch palet. Gedroogde abrikozen en vijgen, honing, kerstspecerijen, compotes van exotisch fruit om het heerlijke dessertmoment nog eventjes te rekken.

De Vendanges Tardives en Sélections de Grains Nobles, de kwintessens van wat de meest rijpe druiven kunnen voortbrengen, zijn rijke, zachte of likeurachtige wijnen die toch altijd eersteklas en elegant zijn dankzij hun fijne zuurheid die nagerechten verlicht en prikkelt.

Kunt u niet weerstaan aan een heerlijke ijsstronk? Schenk dan de lieveling van het aperitief, de Crémant d'Alsace, die u eerst wat hebt laten rusten in een ijsemmer. De fijne belletjes verlenen uw dessert luchtigheid en raffinement en houden u het hele feest lang gezelschap. 

AOC AlsaceGewürztraminer d’Alsace: kruidig (peperkoek, kruidnagel, …), fruitig (lychee, passievrucht, mango, …) en bloemenaroma’s (rozen).Lekker bij een klassieke kerststronk (caketaart met crème au beurre). Dit is een sprookjeshuwelijk (de smeuïgheid van de crème en de rijke aroma’s worden in evenwicht gebracht door de natuurlijke zuurheid van de wijn)!

Vendanges Tardives en Sélections de Grains NoblesPinot Gris d’Alsace: aroma’s van onderhout en gedroogde vruchten.Om te schenken bij een stronk met kastanjes, die net zo heerlijk naar de herfst geurt.

Gewürztraminer d’Alsace: (overrijp geoogst). Sterk geconcentreerd, aroma’s van gedroogde abrikozen en vijgen, honing, kerstspecerijen, compotes van exotisch fruit.Om de smaakexplosie van een rijkere stronk (fruit, chocolade, …) aan te houden.

AOC Crémant d’AlsaceCrémant d’Alsace: fris, geraffineerd.Aarzel niet om de Crémant d’Alsace van het aperitief weer boven te halen om luchtig te eindigen met een ijsstronk.

 

 

Meer wijntips