Vinken & Van Tricht: Duvel & Crémeux du Mont St. Michel

donderdag, 17 mei, 2012 - 14:00

Duvel
Dit bier noemde Michael Jackson ooit ‘a world classic’. Het blonde hoge gistingsbier uit Breendonk met de typische ‘spritz’ op de tong veroverde België, maar intussen ook een groter deel van de wereld. Dankzij het succes van Duvel kon de familie Moortgat naar de beurs gaan en haalde zij het kapitaal op om een spectaculaire groei in de laatste tien jaar te realiseren, met heel wat overnames van gerenommeerde brouwerijen als Achouffe, Liefmans en De Koninck. 

Maar Duvel blijft het icoon: u vindt het op elke kaart, zelfs in het onooglijkste cafeetje of restaurant.

Crémeux du Mont St. Michel
Na pasteurisatie van verschillende romige kazen uit de Basse Normandie blijft dit traditionele kaasje het laatste boerderijgemaakte double crèmekaasje van rauwe melk uit deze regio. Hij wordt gemaakt in Isigny-Le-Buat door Jean Charles Rabache. De productie lijkt sterk op die van een Camembert. Na het uitlekken in de vormen wordt hij met de hand gezouten. De koeien grazen aan de Mont-St-Michel en eten zo een pre salé gras, wat zorgt voor een lichtzoutige smaak in de kaas. Hij rijpt een twaalftal dagen voor hij de kaasmakerij verlaat.

Pairing
Dit bier legt meteen volledig beslag op de smaakpapillen van onze kaasmeester. Het florale aroma en de droge afdronk brengen Michel vrij snel op het idee om dit te combineren met een romige kaas uit Normandië, gemaakt op een boerderij dichtbij de beroemde Mont St. Michel. Ce cremeux du Mont St. Michel levert een pittige, bijna speelse kaas die best past bij de droge, doch pittige Duvel.