Waarmee kunnen de kinderen helpen in de keuken?

vrijdag, 28 oktober, 2011 - 15:20

Eigenlijk kan je al bij het boodschappen doen je kinderen betrekken. Zo leren ze de producten te benoemen en het zal hen ook doen uitkijken naar het echte werk in de keuken. Laat ze zeker meehelpen met het afwegen en de zoektocht naar de benodigdheden. Eens terug thuis kan je er best voor zorgen dat ze niet hun zondagse kleren aanhebben. Lees het recept met je kinderen door en zet samen alle ingrediënten klaar op de tafel.

Uiteraard kan een kind van 2 niet hetzelfde als een kind van 7. Hierbij dus een overzicht van de vaardigheden van je kind per leeftijd.

Vanaf 2 tot 3 jaar kunnen kinderen de ingrediënten benoemen en tellen, meehelpen met het wassen van fruit en groenten, droge ingrediënten mengen met een lepel of roeren in een koude saus. Laat ze zeker ook bloem of suiker met een lepel in een weegschaal scheppen, een taart mee versieren of helpen bij het leggen van eten op een bord.

Vanaf 3 tot 4 jaar kunnen de kinderen zacht fruit snijden met een onscherp mes en dit op een stokje steken, helpen bij het zeven van bloem, het mengen met een vork of het gieten van vloeistoffen in een mengkom.

Vanaf 4 tot 5 jaar kunnen kinderen groenten en fruit schillen met een dunschiller en deze snijden met een onscherp mes. Verder meehelpen bij het afmeten van ingrediënten en deze eventueel loskloppen met een garde. Ook bakvormen insmeren zou vlotjes moeten gaan.

Vanaf 6 tot 7 jaar gaan kinderen al om kunnen gaan met vlees of vis en deze dan paneren, kruiden, in een marinade leggen of op een stokje steken. Andere vaardigheden zijn het raspen van kaas of nootmuskaat en het breken van eieren in een kom.

Kortom betrek ze bij het koken en je hebt binnen de kortste keren een kleine chef in de keuken!

Neem zeker samen met je kinderen een kijkje bij volgende gerechten: