Wat hebben een boer, een filosoof en een duikboot met mekaar gemeen?
Onlangs vroegen wij ons af op onze Facebookpagina (wil je trouwens meebabbelen? Klik dan op ‘vind ik leuk’) welke benamingen jullie allemaal hebben voor een ovenschotel met een laagje gehakt, dan een laagje groenten en tenslotte een laagje aardappelpuree met paneermeel bovenop. In het Frans heet het 'Hachis Parmentier', in het Engels 'Shepherd's Pie', maar wat een leuke benamingen wij niet allemaal hebben? Het was een plezier voor het oog en smaakpapillen (soms ook niet! Kattenbraaksel? Brrr) om die vele regionale verschillen te ontdekken! Lees je even mee?
- Jagerschotel
- Kindervreugde
- Boer zijn leute
- Duikboot, onderzeeër of sous-marin
- Professor of filosoof
- Hete bliksem
- Laagjesbord met … (vul groente in)
- Laagje laagje
- Gehaktschotel
- Hete boem
- Makadam
- Bedriegenboer of “bedriegt den boer” (omdat je niet kan zien wat erin zit)
- Kitekat
- Spoorwegschotel
- Stoemp van trees
- Trois couches
- Brol
- Begraving
- Vlaamse lasagna
- Kattenbraaksel
En zoveel namen er zijn, zoveel variaties van ‘vullingen’ zijn er ook: met kippengehakt en appel, spaghettisaus, witte kool in melksaus, met rapen, wortel en pastinaak, met rode chilipeper,…
Mogelijkheden genoeg dus om eens creatief aan de slag te gaan met de professor of hete boem! Nog inspiratie nodig? Bekijk dit recept eens van hachis parmentier van kabeljauw of een vegetarische versie!