Week van de Smaak: De Duurzame Verbeelding

vrijdag, 14 november, 2014 - 10:41

Smaakmobiel

Onder begeleiding van vissersliederen presenteerde Floris Panckoucke [Savarin] op dag 1 van de Week van de Smaak zijn versie op de klassieke Fish & Chips. Vanuit de Smaakmobiel die aan de Oostendse vistrap stond opgesteld, serveerde hij gepaneerde schelvis met twee dips van wilde kruiden uit de duinen en een dikke friet van langzaam gedroogde puree. Daarmee legde hij meteen de lat hoog voor tocht die de Smaakmobiel door Vlaanderen aanvat. In zeven steden en gemeenten vergasten evenveel chefs het publiek op hun lokale versie van Fish & Chips, en zetten daarmee onze Noordvis, de Belgische friet en onze rijke biercultuur in de kijker. In Brugge, Oudenaarde, Riemst, Arendonk, Roeselare en Gent kan het publiek aan de Smaakmobiel gratis proeven van de nieuwe Fish & Chips-creaties en genieten van de leuke randanimatie. Een professionele jury proefde al voor en maakt tijdens de Week van de Smaak bekend welke lokale versie hun voorkeur wegkaapt.

 

Smaakboot

De Smaakboot is een drijvend gelegenheidsrestaurant dat elke dag een andere chef verwelkomt en telkens plaats biedt aan 44 gasten die hun tickets de voorbije weken wonnen. Aan boord zorgt het voorbijglijdende landschap voor een uniek decor waarbij de chef van dienst culinaire hoogstandjes met Belgische vis uit de kombuis tovert. De meevarende biersommeliers combineren de gerechten met bijpassende Vlaamse biertjes en vissers, vishandelaars en wetenschappers geven achtergrondinformatie. De tot Smaakboot omgedoopte Gentse Barge zoekt vanuit Oostende in elf dagen haar weg terug naar de thuishaven.

 

 

Van burgemeesters en krekels

Uit de meer dan 700 activiteiten op het programma van de Week van de Smaak maakten we een eigenzinnige keuze van één activiteit per dag. Voor de volledige informatie over de activiteiten, zie www.weekvandesmaak.be.

 

14/11: De burgemeester kookt [Heist-op-den-Berg]

In Heist-op-den-Berg kookt burgemeester Luc Vleugels samen met aanstormende talenten Job Docx en Sofie Horemans een walking dinner met zes gastronomische amuses en twee desserts.

15/11: Fish & Run XL [Herzele]

In Herzele kan je kennismaken met vis, vissers en de problematiek in de visserswijk in Oostende bij de vertoning van de bekroonde documentaires Fish & Run I & II en fragmenten van een historische visserijfilm. Schrijfster Jennifer Vrielinck brengt er een visserijverhaal en Rumtown sluit af met een concert. Duurzame vishapjes stillen de honger.

16/11: De proefrit [Boechout]

Ter gelegenheid van het van het foodfeest Smaakzinnen openen diverse Boechoutse restaurants hun deuren. Gratis huifkarren brengen je naar de Schone van Boskoop, Baràbas, Cosmo, Boecherie, Bouchout, de Jongste Telg, Petrus, Grand Mère en 't Kasteeltje waar je een gerechtje kan proeven aan € 4. Je betaalt rechtstreeks in de restaurants zelf (geen reservaties of voorverkoop).

17/11: Insecten op je bord [Denderleeuw]

Op deze planeet zijn er meer mensen die dagdagelijks insecten eten dan dat er zijn die dat niet doen.  Insecten zijn lekker, gezond en vormen een goed alternatief voor onze energieverslindende veeteelt. Wouter De Vriendt van Minifood laat je kennismaken met eetbare insecten en je kan zelf ook proeven.

18/11: Eten in de Grote Oorlog [Leuven]

Foodhistoricus Eddy Niesten geeft een boeiende lezing over eten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Niesten grijpt de creatieve ‘anti-honger’oplossingen van weleer aan om een lans te breken voor een duurzame en ecologisch verantwoorde keuken vandaag. Tal van oorlogsrecepten maken duidelijk hoe vindingrijk de kokkin of kok van toen wel was. Aan het einde van de lezing ga je in elk geval naar buiten met een reeks fijne tips om van niets … iets fantastisch lekker te maken! 

19/11: Duurzaam lekkers van bij ons [Diest]

Zin in een gratis kookworkshop met chef-kok Felix Alen? In het Begijnhof ga je aan de slag in de oude keuken om een duurzaam gerecht te bereiden met seizoens- en streekproducten. Historische en hedendaagse weetjes over de producten en hun bereiding doorspekken de workshop. Nadien is het tijd om te proeven!

20/11: Donderdag Veggiedag

Op 20 november wordt Kortrijk officieel Donderdag Veggiedagstad en serveren negen restaurants een speciaal vegetarisch menu. Donderdag Veggiedag is een campagne van EVA vzw [www.evavzw.be] die al vijf jaar loopt en mensen aanzet om minstens één dag per week vegetarisch te eten. Dit is niet alleen gezond, het heeft ook een positieve impact op het milieu.

21/11: Verloren vrijdag

De Voedselwacht [www.voedselwacht.be] roept vrijdag 21 november uit tot Verloren Vrijdag. Een aantal basisscholen gaan aan de slag met voedseloverschotten en leren kringloopkoken.

22/11: Feest van de smaak [Kuringen]

De biologische brouwerij Jessenhofke vormt het decor van het Kuregemse Feest van de Smaak met een no-waste lunch door Chrisophe Smets, een duurzame verhalenmarkt met uitgeverij Clavis en lokale producenten en landbouwers en een dansfeest.

23/11: Proevereitjes [Brugge]

Afsluiten doen we niet in Gent waar de Smaakboot aanmeert en de Smaakmobiel geparkeerd staat, maar in Brugge, waar Horeca Brugge en Ommeland een culinaire verwentocht langsheen de Brugse Reitjes uitstippelde. Een gids brengt je naar enkele gastronomische locaties waar je kan genieten van exquise duurzame hapjes en een karaktervol streekbiertje