Weg met restjes oud brood: 5 heerlijke recepten

donderdag, 28 augustus, 2014 - 10:49

1. Verloren brood

Op het gebied van restverwerking is verloren brood - ook gekend als gewonnen brood of wentelteefjes - een onvervalste klassieker. Met enkele sneetjes oud brood, een beetje melk, eieren en suiker tover je in geen tijd een heuse lekkernij op tafel. In de volgende bereiding wordt dit aangevuld met rode vruchten. Een ideaal gerechtje voor een feestelijke brunch.

Recept

 

2. Bruschetta

Ook de Italianen weten waar oud brood goed voor is; want het vormt de basis voor hun fel gesmaakte bruschetta’s. Oud brood, olijfolie en een topping naar keuze, meer heb je niet nodig om een heerlijk stukje Italië in huis te halen.

Recept

 

Broodpudding

Van Amerika over Europa tot Azië, de landen waar broodpudding een populair dessert is zijn amper op twee handen te tellen. Ook hier mogen melk, eieren en suiker naast oud brood het mooie weer maken. Een scheutje rum geeft het dessert een verrassende toets.

Recept

 

Croutons

Vergis je niet, oud brood moet niet direct het hoofdingrediënt te zijn van je bereiding. Denk maar eens aan croutons. Niet meer dan een garnituur, maar wel zijn ideaal om een soepje of salade dat beetje extra karakter te geven. Dat de erwtensoep van mijn moeder één van mijn favorieten was, lag zonder enige twijfel aan de krokante broodkorstjes. Of gewoon als extra op een bord. Njammie!

Recepten met korstjes

 

Broodkruim

Het zal je misschien verbazen, maar oud brood kun je in de vorm van broodkruim ongemerkt in een pak gerechten gebruiken. Van hamburgers en gehaktbrood tot gazpacho en garnaalkroketten. Voor een flink uitgebreide lijst kun je op volgende link: recepten met broodkruim klikken  Zelf broodkruim maken is trouwens heel makkelijk. Bak je overschotjes brood in een oven op +/- 70° C tot het volledig is uitgedroogd en vervolgens laat je een keukenrobot of blender zijn werk doen met perfect bruikbare broodkruimels als eindresultaat. Het broodkruim kan je in een diepvrieszakje trouwens perfect invriezen voor later gebruik.

 

Laat het smaken!