Weg met voedselverspilling: 5 tips die je thuis kan proberen

Weg met voedselverspilling: 5 tips die je thuis kan proberen
dinsdag, 18 september, 2018 - 20:45

In Make Belgium Great Again probeert Frances Lefebure België beter te maken. Aflevering 1 draait om voedselverspilling, want dat is een groot probleem.  


Elke dag worden tonnen voedsel weggegooid. Voedsel, dat eigenlijk nog perfect ok is. Concreet gaat het om 1,3 miljard ton per jaar. In Vlaanderen is dat 314 tot 372 kg per persoon per jaar. Indrukwekkende cijfers. 

Frances kijkt in vuilzakken en vindt er nog enorm veel bruikbaar eten. Zo bruikbaar zelfs dat sterrenchef Filip Claeys en chocolatier Dominique Persoone er een topdiner mee kunnen maken.

Zelf kun je er ook iets aan doen en er zijn al verschillende initiatieven. Zo is er Rekub, een vzw en pop-uprestaurant dat werkt met voedseloverschotten.

 

 

Zij geven je vijf tips mee om thuis zelf aan de slag te gaan.

 

5 tips tegen voedselverspilling

1/ Weet wat je in huis hebt - vaak weten we niet wat er precies achteraan in de ijskast is beland. Voor je gaat winkelen even de ijskast, diepvries en voorraadkast opentrekken is een must als je ervoor wilt zorgen dat je minder weggooit.

2/ Bekijk de vervaldatum van je producten. Zo weet je welke producten het eerst gaan vervallen. Wij kiezen dan dit product om te verwerken in de volgende maaltijd. Check of er TGT of THT op je verpakking staat - dit is een groot verschil! TGT = Te Gebruiken Tot, vaak te vinden op bederfelijke producten. Gooi producten die de TGT-datum overschreden hebben weg. Denk aan vlees, zuivel, vis, … THT = Ten Minste Houdbaar Tot. Dit vind je op minder bederfelijke producten.  De fabrikant garandeert een goede kwaliteit van het product tot de THT-datum. Nadien is het nog perfect eetbaar, alleen kan de smaak, geur of kleur veranderen. Denk aan koffie, granen, eieren, suiker, …

Het is leuk om je te laten inspireren door wat je hebt. Geen inspiratie? Tik je ingrediënt in op VTM Koken en zoek op recepten. Zo heb je al snel inspiratie.

3/ Wil je minder brood weggooien? Leg je brood in de vriezer en neem er enkel uit wat je nodig hebt. Toch oud brood over? Maak er broodpudding mee, lekker!

4/ Restjes over van de avond voordien? Eet ze de volgende dag als lunch. Ook restjes gekookte rijst of pasta zijn lekker in je salade. Als je steeds groene salade, wat komkommer of tomaten in huis hebt kan je elke dag variëren met de rest van de overschotjes die je in huis hebt. Met een lekker vinaigrette erover heb je al snel een heerlijke lunch in elkaar gedraaid.

5/ Vries op tijd in. Heb je groenten over die je niet meteen kunt gebruiken? Snij ze in stukjes en vries ze in kleine porties in tot ze van pas komen. Of maak een grote pot soep en probeer er alles in op te werken, zelfs appels kunnen heerlijk zijn in soep. Vries porties soep in. Altijd leuk om die avond dat je geen zin hebt in koken, gewoon de diepvriezer te kunnen opentrekken!

 

Meer weten? Herbekijk Make Belgium Great Again