Welke saus past bij welke pastasoort?

Welke saus past bij welke pastasoort?
maandag, 12 juni, 2017 - 11:40

 Wij Belgen nemen het vaak niet zou nauw met de pastavoorschriften. Hoe je pasta kookt, lees je hier (link). Ook welke saus je bij welke pastasoort serveert, is voor velen een vraagteken.

Tijd om ook dit pastamysterie te ontcijferen.

Er bestaan tientallen soorten pasta en het is quasi onmogelijk ze allemaal te overlopen. Uit de naam leid je de vorm af. Door het mengen met natuurlijke ingrediënten zoals inktvisinkt, spinazie of tomaat geven de Italianen kleur aan hun pasta.

Vorm, grootte en gewicht van de pasta spelen een belangrijke rol bij het maken van de keuze van de saus.

 

 

1. Slierten

1.1 Spaghetti, dunne linguine en capellini

Niet: dikke tomatensaus met veel ingrediënten. De dunne sliertjes “verdrinken” als het ware in de saus, waardoor de ingrediënten op de bodem van je bord achterblijven.

Wel: keep it simple. Een eenvoudige saus van olijfolie, look en eventueel wat pepertjes is perfect. Of ga voor een simpele maar lekkere tomatensaus zonder veel extra.

1.2 tagliatelli of lange fusilli

Wel: de tagliatelli is onlosmakelijk verbonden met de klassieke ragù uit Bologna. Stevige rijke tomatensaus, ragout of roomsauzen zijn een veel betere match dan de dunne versie.

2. Korte pasta

Fusilli (de spiraaltjes) en farfalle (de strikjes) zijn de bekendste korte pastasoorten. Met deze pasta’s heb je veel meer mogelijkheden. Combineer ze met een rijke saus vol groenten, vlees of zeevruchten. Zelfs een simpele tomatensaus of een kaassaus werkt goed.

3. Buisvormige pasta

Penne, rigatoni en macaroni zijn de bekendste. Er bestaan twee soorten penne trouwens. De penne lisce met een gladde structuur en de penne rigate met een gelijnde structuur.

Zwaardere (kaas)sauzen zijn geen probleem. Het holle gedeelte neemt kleine stukjes saus op, waardoor alles mooi verdeeld is.

4. En verder?

Tortellini: deze gevulde pastabeursjes serveer je in een verse bouillon of met een lichte roomsaus.

Conchiglie: dit zijn grote pastaschelpen. Je kookt ze eerst, vult ze dan op, overgiet ze met tomatensaus en bakt ze dan verder af in de oven.

 

>Meer pastarecepten<

Welke saus past bij welke pastasoort?