Welke soort ajuin gebruik je wanneer?

Verschillende uien
donderdag, 26 september, 2013 - 17:22

Je recept vraagt om een ajuin? Dat is best vaag. Je zou niet de eerste zijn die in de supermarkt hopeloos naar de verschillende soorten uien staat te kijken. Er is wel degelijk een verschil tussen al deze varianten.

Nu gaat je recept ook niet mislukken wanneer je een rode ajuin gebruikt waar eigenlijk een gele nodig was. Maar toch heeft elke ajuin zijn sterke punten.

Gele ajuin

Deze soort wordt het vaakst gebruikt. Hij past perfect bij geroosterde gerechten of vleesgerechten. Hij is ook een perfecte basis voor sauzen en soepen. Wanneer je echt niet weet welke ajuin je moet gebruiken, is de gele de meest veilige keuze.

Zoete ajuin

Deze ajuin lijkt enorm op de gele ajuin maar smaakt aanzienlijk zoeter, en is vaak ook een stuk groter. Hij is perfect om ajuinringen van te maken, te frituren of ajuinsoep van te maken. Deze uien passen ook perfect in ovenschotels of vegetarische gerechten.

Witte ajuin

Deze ajuin heeft dunnere rokken en een scherpere smaak. Hij komt voornamelijk voor in Mexicaanse gerechten zoals salsa. Daarnaast brengen deze ajuinen je wokgerecht naar een nieuw niveau.

Rode ajuin

Dit soort ajuin is makkelijk rauw te eten. Hierdoor kan je ze verwerken in salades, hamburgers, broodjes of koude sauzen. Deze ajuin doet je ogen het minst tranen en zorgt ook voor een minder prominente ajuinadem.

Wat is dan een sjalotje?

Een sjalotje is technisch gezien géén ajuin. Maar omdat het een gelijkaardige smaak heeft nemen we hem toch in het lijstje op.

Sjalotjes houden van azijn en eieren. Dressings op basis van azijn gaan enorm goed samen met sjalotten. Ook je eiergerechten zullen er helemaal van opfleuren. Mist je gerecht nog iets? Probeer dan zeker eens te garneren met wat fijn gesneden sjalotten.

Lente-ui

Lente-uitjes of pijpajuin zijn jonge ajuintjes die je zo rauw kunt opeten. Je kan zowel het witte deel als het groen in fijne ringetjes snijden. Of de uitjes kort blancheren en dan grillen voor een heerlijke zoete smaak. Lente-ui is ideaal om een salade mee af te werken, of als je ze schuin snijdt, passen ze heel mooi op Aziatische gerechten.

Bron