Wereldprestatie van de Belg Dries Botty op de finale van World Class Bartender of the Year 2016

Wereldprestatie van de Belg Dries Botty op de finale van World Class Bartender of the Year 2016
vrijdag, 30 september, 2016 - 10:39

Om het kaf van het koren te scheiden kregen de 56 bartenders 4 proeven voor de kiezen met ronkende namen zoals ‘The Shape of Cocktails to Come’, ‘Before and After’, ‘The Blending Room’ en ‘The Pool Party’. Deze proeven -  waarbij bartending in al zijn facetten aan bod kwam (kennis, techniek, visie, snelheid, hospitality, passie…) aan bod kwam – moest de internationaal gerenomeerde jury (Alex Kratena, Ewan Morgan, Steve Olsen, Laura Cullen, Gaggan Anand, …) in staat moest stellen het uitzonderlijke talent in deze kweekvijver te filteren tot 12 finalisten. 

Ter voorbereiding van deze proeven had Dries zich laten bijstaan door een keur aan bekwame vakmensen. Van een kruiden- en plantenkenner (David Van Steenkiste – Herbas) en wetenschapper (Bernard Lahousse, Foodpairing) tot een schilder (Davey Verhaeghe) en een keramist (Wim Thielemans, Flap’s Tikis). Vier geslaagde proeven later wist Dries Botty zich mooi te plaatsen tot de Final 12, waar hij het gezelschap kreeg van Kevin Kroon (Nederland), Shane Mulvany (Canda), Adrian Michalcik (Tsjechië), Jonas Anderson (Denemarken), Jennifer Le Nechet (Frankrijk), Adriana Chia (Spanje), Johan Evers (Zweden), Nick Wu (Taiwan), Aidan Bowie (Verenigd Koninkrijk), Ryu Fujii (Japan) en Mica Rousseau (Mexico).

 

 

De volgende ronde die onze finalisten moesten overwinnen was een Speed Challenge genaamd ‘American Classics’. Hier kwam het erop aan om binnen een tijdspanne van 10 minuten minimum 10 verschillende cocktails tot een goed einde te brengen. De beste zes finalisten kregen een ticket voor de finale. Presentator Spike Marchant, ook wel Mister World Class genaamd, was alvast onder de indruk van de Belgische wervelwind.

“Dries had nog zoveel marge dat hij makkelijk iedereen in de zaal van een verfrissende margarita kon voorzien”, aldus een lachende Spike. 

 

Het pak van 12 werd dus gehalveerd tot ’s werelds beste zes waaronder ook onze eigenste Dries Botty. Hij kreeg het gezelschap kreeg van Ryu Fujii, Nick Wu, Jennifer Le Nechet, Jonas Andersen en Andián Michalcik. Nog even meegeven dat deze Final 6 het resultaat zijn uit 10.000 inschrijvingen wereldwijd, kun je nagaan. 

Voor de grote finale ofwel ‘The Miami Shakedown’ kregen de kandidaten de opdracht elk afzonderlijk een pop-up bar uit te baten. Niets dan straffe prestaties, dat kan je wel raden, maar uiteindelijk kan er maar één winnaar zijn. Mocht plaatsnemen op het hoogste schavotje, de Française Jennifer Le Nechet, die direct ook de eerste vrouwelijke winnaar is.

 

 

Over Dries Botty:

Een onbekende in de Belgische barscene was Botty allerminst. De basis leerde hij in de Antwerpse Absinthbar waarna hij naar L’Apereau in Blankenberge trok om er onder de vleugels van Jeroen Van Hecke de nobele kunsten van het bartending verder te verfijnen. Drie jaar lang zou hij aan de kust blijven, om vervolgens gepassioneerder dan ooit terug te keren naar Antwerpen om barmanager te worden van het inmiddels tot Dirty Rabbit vervelde Josephine’s.  Een constante in Dries zijn prille carrière was zijn aanwezigheid in de Belgische World Class Finals die hij in mei dit jaar eindelijk won. De rest, top 6 van de wereld, is sinds deze nacht geschiedenis, waardoor zijn naam ook in het buitenland op de kaart staat!