Wie bakt de beste taarten in de eerste aflevering van De MeesterBakker?

dinsdag, 3 april, 2012 - 17:57

Vanaf 4 april 2012 geeft Rani De Coninck elke woensdag afspraak voor De MeesterBakker, een nagelnieuw programma waarin 12 gepassioneerde amateurbakkers zich 10 weken lang laten onderdompelen in de zoete wereld van de patisserie. Elke week zullen de bakkers in een proef kunnen uitpakken met hun creativiteit, maar wacht hen ook telkens een technische uitdaging waarin ze zich slechts gewapend met een ingrediëntenlijst moeten wagen aan een klassieker. Alle proeven staan steeds volledig in het teken van een thema en in aflevering 1 is dat niet anders: alles draait dan om feestelijke taarten.

Maak een misérable, een van dé klassiekers onder de taarten
De zoektocht naar De MeesterBakker begint in Limburg, tegen de Nederlandse grens. In Oud-Rekem werd patisseriegeschiedenis geschreven. Het was immers een Rekemse bakker die in 1929 de eerste misérable maakte. Voor de allereerste technische proef trekken de kandidaten naar het kasteel van Rekem om er deze klassieker naar hun hand te zetten. Dit de eerste kans voor de 12 kandidaten om zich te bewijzen als potentiële MeesterBakker. Op drie uur tijd moeten ze een misérable perfect trachten na te maken. Het bijzondere aan deze proef is dat de bakkers weliswaar een ingrediëntenlijst krijgen, maar geen uitgewerkt recept. Ze moeten hun kennis en ervaring gebruiken om met deze ingrediënten een volwaardige misérable te maken. Aan toppatissier Bernard Proot en chef-kok Sofie Dumont om alle misérables vakkundig te jureren, bestuderen en quoteren.

“Het is een goede test: we weten meteen wat voor vlees we in de kuip hebben.” – Sofie Dumont

“Door het maken van een misérable kan je nagaan wat de technische kennis is van de MeesterBakkers.” – Bernard Proot

De creativiteit de vrije loop met de favoriete feesttaart
Vóór de volgende opdracht krijgen de deelnemers voor het eerst de vaste locatie te zien, het patisserieatelier van De MeesterBakker in de oude chocoladefabriek van Rosmeulen in Nerem. Hier krijgen de bakkers een nieuwe uitdaging: maak je favoriete feesttaart. Gedurende vier uur geven de kandidaten het beste van zichzelf om vervolgens hun eigen spectaculaire creatie te laten keuren door Sofie en Bernard. Verschillende bakkers slagen erin de jury te imponeren met een indrukwekkende feesttaart, maar voor één kandidaat is De MeesterBakker na deze tweede opdracht al voorbij.