Wie is François Geurdts uit The Taste?

donderdag, 7 november, 2013 - 21:30

Ken je België? ”Ja ik heb vroeger ook in België gewerkt. Onder andere bij Roger Souvereyns. En daarna ben ik de rest van de wereld gaan verkennen.“

Wat is jouw ideale lepel? ”Smaak primeert natuurlijk, maar ook texturen zijn erg belangrijk. En je kan er niet om heen: ook het visuele telt. Wat op de lepel ligt moet heel puur en eerlijk zijn, clean, met veel respect voor de producten. Ik zou waarschijnlijk een combinatie van langoustine en kwartel, of rabarber, oester en krab op de lepel leggen.”

Is er een groot verschil tussen de Belgische en Nederlandse keuken? “15 jaar geleden, toen ik in de professionele keuken begon, was er inderdaad een groot verschil. Belgen zijn eerder Bourgondisch. Maar de Nederlanders zijn in die jaren goed bijgebeend. En nu is er eigenlijk geen verschil meer, vind ik.”

Wat lust je absoluut niet? “ Ik proefde ooit eens slangenbloed in Hong Kong. Dat nooit meer!”

Wat zou jouw laatste avondmaal mogen zijn?  “Een krokante vissengraat met een crème van ansjovis.”

Waar ben je zoal mee bezig? “ Ik heb mijn eigen restaurant Ivy in Rotterdam, en zeer binnenkort open ik ook ‘FG Foodlab’. Een soort van onderzoeks- en ontwikkelingslab. Je zal er kleine hapjes kunnen komen proeven, in een gezellige sfeer. Van 2005 tot 2007 was ik chef bij Heston Blumenthal. Hij is zowat de grondlegger van de wetenschappelijke benadering in de keuken. Ik zat daar ook in het development team. Het is echt zo belangrijk dat je het product begrijpt.”

Je bent dus wel een aanhanger van de spektakelkeuken? “Ja, eten is ook een stukje beleven. Maar smaak komt altijd op de eerste plaats!”

Waarom voor het gerecht van Herman gekozen? “Nou, ik dacht dat het van een Belg was! Met de mosseltjes e.d. Het was heel mooi in balans!”

Ontdek FG in Rotterdam