Wie van de hobbykoks verzekert zich in Napels van een plaats in de halve finale ?

maandag, 27 mei, 2013 - 13:19

Dit trio wordt op dinsdag 28 mei 2013 door Gert en Sergio uitgenodigd in Zuid-Italië, meer bepaald in het bruisende Napels. De stad van de pizza. “Ik ben dol op pizza’s. Dat is traditie, dat is puurheid. Het is zo simpel, maar zo lekker. Maar eenvoudig koken is misschien wel het moeilijkste wat er is”, aldus sterrenchef Sergio. Voor de hobbykoks de uitgelezen gelegenheid om zich te verdiepen in de traditionele Italiaanse keuken. Voor iedereen bekend terrein, tot ze aan de slag moeten met de traditionele houtoven en het deeg moeten kneden op Italiaanse wijze…

Om in perfecte omstandigheden te kunnen werken, trekt de groep naar Trianon: één van de beste pizzeria’s van Napels. Daar moeten ze op eigen houtje pizzadeeg maken en dit de volgende dag opwerken tot een perfecte, Italiaanse pizza. En de nadruk ligt op ‘perfect’, want de pizza van de hobbykoks zal meteen ook bepalen welke twee kandidaten doorgaan naar de finale.

Terwijl het pizzadeeg de tijd neemt om te rusten, nemen Gert en Sergio hun drie pupillen mee naar het idyllische Sorrento. In deze rustige, pittoreske haven vind je elke dag kraakverse vis en schaaldieren. De hobbykoks gaan er aan de slag met voor hen eerder onbekende producten: pijlinktvis en zee-egels, volgens Gert ‘de kaviaar van de Middellandse Zee’. Deze producten moeten verwerkt worden in een voor- en hoofdgerecht, in combinatie met verse pasta. Maar hoe begin je nu eigenlijk aan het klaarmaken van zo’n zee-egel?

’s Anderendaags worden de smaakpapillen van de kandidaten al van bij het ontbijt op de proef gesteld. Ze krijgen een klassieke torta caprese al limone voorgeschoteld en moeten het gebak zonder recept namaken. De kunst om de ingrediënten perfect te doseren lijkt niet voor iedereen weggelegd te zijn.

En dan is het voor de hobbykoks bang afwachten tot ze te zien krijgen wat een nacht rijzen met hun deeg heeft gedaan. Aan de houtoven breekt het zweet letterlijk en figuurlijk uit. Bram moet risico’s nemen om het verschil te kunnen maken en doet dat met een pizza calzone. Volgens Sergio een ‘tricky’ beslissing… Welk duo verlaat Napels als finalisten van De Beste Hobbykok van Vlaanderen? En wie gaat naar huis met de bronzen medaille?