Wijn op de juiste temperatuur serveren

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

Eén van de belangrijkste aandachtspunten (waar niet altijd evenveel aandacht wordt aan geschonken) is de juiste serveertemperatuur van de wijn.  

Witte wijn serverenGekoelde wijnen zijn lekker verfrissend. Zeker in deze tijd, met fruitgedragen wijnen met vrij veel alcohol, mag je de wijn niet te warm schenken. Maar koeling verbergt ook de smaak en het boeket. Kouder dan 6°C proef je eigenlijk niets meer, omdat onze smaakpapillen dan licht verdoofd worden. Dus hoe fijner de wijn, hoe minder hij gekoeld hoeft te worden.

De optimale drinktemperatuur van een wijn hangt af van de soort : 

Wijn

Koelen

Serveren

Champagne en mousserend

 3 uur

 8-10 °C

Frisse, lichte, fruitige, droge witte wijnen

 3 uur

 8-10 °C

Volle, aromatische, droge witte wijnen

 2 uur

 10-12 °C

Zeer volle, complexe, droge witte wijnen

 1,5 uur

 ± 12 °C

Fruitige, frisse, halfdroge witte wijnen

 4 uur

 7-9 °C

Weelderige, zoete witte wijnen

 2 uur

 10-12 °C

Roséwijnen

 3 uur

 8-10 °C

Opgelet : als het heel warm is, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen!

Tip : serveer de wijn beter een graadje (of twee) frisser dan de ideale schenktemperatuur. De wijn warmt snel op in het glas, maar kan ook indien nodig wat verwarmd worden door het glas met beide handen te omvatten. Te warme wijn aan tafel koelen is wat moeilijker.

Wijn kan snel gekoeld worden in de koelkast of in een koelemmer. De volmaakte emmer is zo diep dat de hele fles, met hals en al, ondergedompeld kan worden. Als alternatief voor de koelemmer bestaan er ook koelzakjes die rond de fles passen.

Ook handig om te weten: doe niet alleen ijsblokjes, maar ook wat water in de koelemmer. Dat werkt veel beter dan alleen ijs.

Rode wijn serverenDe serveertemperatuur van rode wijn is afhankelijk van de hoeveelheid tannine in de wijn. Hoe meer tannine, hoe hoger de serveertemperatuur. In het algemeen worden rode wijnen echter te warm geserveerd. Een wijn die te warm geserveerd wordt, kan heel gesloten overkomen en in het geval van tanninerijke rode wijn zelfs stroef en bitter smaken. Er komen in de geur en smaak meer alcohol vrij. Zelfs de mooiste wijnen verliezen dan hun charme.

Serveer een rode wijn dus liever iets te koel dan te warm: 

Wijn

 

Koelen

 

Serveren

 

Frisse, fruitige, lichte en soepele wijnen

1 uur

14-16 °C

Volle, kruidige, vrij complexe wijnen

-

16-18 °C

Krachtige, geconcentreerde, robuuste wijnen

-

 16-18 °C

Weelderige, zoete rode wijnen

-

16-18 °C

Opgelet : als het heel warm is in de ruimte waar de wijn geschonken wordt, zal de temperatuur van de wijn in het glas heel snel veranderen!

Tip : serveer de wijn beter een graadje (of twee) frisser dan de ideale schenktemperatuur. De wijn warmt snel op in het glas, maar kan ook indien nodig wat verwarmd worden door het glas met beide handen te omvatten. Te warme wijn aan tafel koelen is wat moeilijker.KampertemperatuurHet begrip kamertemperatuur of ‘chambreren’ bestond al toen de gemiddelde gelagkamer zo'n 5 tot 6 graden koeler was dan de kamers van deze tijd. De introductie van centrale verwarming heeft ervoor gezorgd dat de huidige kamertemperatuur op zo’n 22°C ligt. De juiste kamertemperatuur voor wijn is dan ook 17°C.