Wim Opbrouck te gast in De Keuken van Sofie

dinsdag, 1 september, 2015 - 09:50

Op maandag neem ik hem mee naar zijn jeugd die hij doorbracht in Bavikhove, een dorp dat hij met Gerrit, een typetje uit het legendarische ‘In de Gloria’, eigenhandig op de kaart van België zette. En natuurlijk brengt hij met veel plezier Gerrit weer heel even tot leven in de keuken. Wim genoot bij zijn bomma zeker ook van de mooi gedekte tafel. Zijn liefde daarvoor toonde hij bij het ontwerpen van zijn eigen tafellinnen. Met veel liefde toont hij mij hoe zijn perfecte tafel er uit ziet. En dan is het tijd om de puree af te werken zoals de bomma’s dat doen, met wat melk, boter en een eitje. De maandag kon voor mj niet beter beginnen met deze eenvoudige maar hemelslekkere schotel uit onze grootmoeders keuken.

 

 

 

Op dinsdag zoek ik naar iets wat hij niet lust. Wim eet alles, alleen ergert hij zich enorm aan slecht gemaakte klassiekers. Zo is hij bijvoorbeeld een absolute liefhebber van hét ultieme bistrogerecht, de croque monsieur. Maar hij gruwelt van alle gedrochten die je onder de naam van croque tegenwoordig op je bord krijgt. Ook de smaak van platgekookte bloemkolen vindt hij helemaal niets. Ik heb dus vandaag een missie en wil de ergernissen van Wim eens en voor altijd uit de wereld helpen. Ik maak hem een croque monsieur en een bloemkoolsoepje.

Woensdag is voor hem een superdagje want ik maak zijn lievelingseten én zijn laatste filmproject ‘Café Derby’ is vanaf vandaag te zien in de bioscoop. Wat zijn lievelingseten betreft is de keuze heel moeilijk want Wim is echt een omnivoor en kan van alles genieten. Ik kies dan mar voor zalm, een vis waar hij absoluut een fan van is. Hij heeft zelfs thuis een kleine rookkamer waarin hij de vis zelf rookt. Ik maakt er een klassieker mee: ‘Saumon à l’oseille’ of ‘zalm op een bedje van zuring’. Zuring of zurkel is zonder twijfel een vergeten groente maar geeft wel een unieke smaakervaring. Ik bak hem eenvoudig op met wat peper en zout en voegt er ingekookte room aan toe. Daarbij serveer ik dan gebakken krielpatatjes met versgeraspt citroengras. Wim is meteen in zijn nopjes en praat ronduit over zijn kookervaringen, vol passie en overgave. En soms mag er dan al eens goed gelachen worden.

 

 

 

Op donderdag neem ik hem mee naar het culiniare buitenland. De acteur en televisiemaker houdt er van om met zijn motor en vrienden naar het buitenland te reizen om op zoek te gaan naar nieuwe culinaire sensaties. En ondanks het feit dat hij nog nooit in Marokko geweest is, houdt hij enorm van de smaak van de kruidenmix Ras El Hanout. Hij zou die aromabom overal kunnen opstrooien. Ik wil zeker daarin meegaan en maak versgesneden frietjes die ik overstrooi met de Marokkaanse kruiden. Omdat het wildseizoen toch stilaan begint maak ik ook fijne kwarteltjes in een dieprode portosaus. Wim vindt het geweldig om steeds opnieuw gerechten en ingrediënten te ontdekken en ik wil die ontdekkingsdrang natuurlijk graag voeden en toon hoe je snel citroenen kan confijten door ze in een hete pan aan te bakken en te overgieten met honing. Als het bord met lekkers geserveerd wordt en Wim proeft smeekt hij me of hij nog een extra week naar de keuken mag komen.... . En dat vind ik altijd het mooiste compliment dat mijn gasten me kunnen geven.

 

 

 

Wim Opbrouck staat al jaren heel regelmatig in het weekend op de planken waardoor hij niet meteen het weekendgevoel kent. Toch probeert hij op zondag altijd minstens één keer met het volledige gezin aan tafel te zitten..het is een heilig moment dat hij koestert. Wim houdt van alle gerechten die in een korst zitten of ‘en croûte’ zoals de Fransen dat zo mooi zeggen. Ik stel voor om zelf worstenbroodjes te maken en toon hoe je een eenvoudig deeg kan maken dat op enkele minuten klaar is. Dan meng ik op de traditionele manier zelfgemaakt broodkruim met het gehakt waar de worstjes van gemaakt worden die vervolgens in hun korstjasje in de oven gaan. Dan beginnen we aan het notenbrood. Wim is een enorme liefhebber van brood en banket. Hij doet graag een ritje in de auto om net dat ene speciale brood of gebak in een naburig dorp te gaan kopen. Dat vind ik echt geweldig. Zelf is het echter de eerste keer dat hij zelf brood bakt omdat hij tot nu toe dacht dat het veel te ingewikkeld was. Helemaal niet waar. Ik toon hoe je op snelle en eenvoudige manier een lekker notenbrood kan maken. Wim is oprecht verbaasd van de eenvoud van dit recept en verzekert me dat hij het zeker ook zelf thuis gaat maken. Terwijl Wim praat over zijn nieuwe dansvoorstelling en het ietwat bizarre feit dat er in hem een lichte danser zit proeven we van het knapperige worstenbrood waar Wim spontaan een staande ovatie voor geeft. En dan heeft hij nog niet geproefd van het vissoepje op basis van de vers gemaakte visboullion. Het weekend kan alvast voor hem niet beter beginnen. Wat een geweldige kookweek en wat een geweldige gast.

Groetjes

Sofie