WK Voetbal: Wereldkampioenschap Barbecueballetjes

WK Voetbal: Wereldkampioenschap Barbecueballetjes
maandag, 16 juni, 2014 - 11:10

In Brazilië zelf doen ze dat alvast met een feestelijke churrasco, wat Portugees is voor barbecue en verwijst naar gegrild vlees. Zelden zie je de mensen in Brazilië vlees op een gril leggen. Zij verkiezen namelijk het roosteren van al het lekkers op satéprikkers of – indien het grotere stukken vlees betreft – op een spit rechtstreeks boven de gloeiende kolen. Het wereldkampioenschap voetbal is dus reden genoeg om ons volledig onder te dompelen in Braziliaanse sferen.

Mits een klein beetje inventiviteit kun je een avondje voetbalplezier perfect koppelen aan een fijne barbecuesessie, wereldkampioenschap style!

Mogen we u voorstellen, het ‘Wereldkampioenschap Barbecueballetjes’.

Gehaktballetjes kan je maken met verschillende soorten gehakt. Vaak wordt er gemengd gehakt gebruikt (varkens / rund) maar je kunt perfect ook balletjes draaien van bijvoorbeeld lams- of kippengehakt. De balletjes kan je op een satéprikker rijgen zoals de Brazilianen zouden doen, of los op een warme de gril leggen, aan jullie de keuze. We geven je met plezier een basisreceptje mee waarop je je kunt baseren.

Nodig: 1 kleine fijngesnipperde sjalot, 500 gr gemengd gehakt, 1 ei, peper en zout, (1 el fijngeraspte Parmezaanse kaas, 1 kleine handvol fijngehakte peterselie)

 Werkwijze: Meng het gehakt met de sjalotsnippers en het ei en kruid af met peper en zout. Desgewenst kan je voor de smaak Parmezaanse kaas en/of fijngehakte peterselie toevoegen zoals beschreven in dit recept

Het echte ‘Wereldkampioenschap Barbecueballetjes’ begint natuurlijk pas echt als je favoriete team de arena betreedt. Geen betere manier om onze Rode Duivels aan te moedigen met heuse Duivelse balletjes. Hiervoor kun je naar smaak wat fijngehakte rode peper, paprikapoeder of pilipili toevoegen aan je gehakt. Wie maakt de heetste ballen?

 


Voor de openingsmatch van de Rode Duivels tegen Algerije kan je misschien overwegen op twee soorten balletjes te voorzien. Maak naast de Duivelse balletjes ook ‘Algerijnse balletjes’. Hiervoor vervang je het gemengd gehakt uit het basisrecept door lamsgehakt en voeg je er een eetlepel sesamzaadjes toe.

 

 

Ook onze Nederlandse vrienden nemen deel aan het kampioenschap in Brazilië dus waarom geen Hollandse balletjes voorzien? Druk een kuiltje in je gehaktballetjes en vul deze royaal met wat  kaas. Maak vervolgens het balletje terug dicht met gehakt en je Hollandse balletjes zijn een feit. Een variant hierop zijn Zwitserse balletjes  (met Zwitserse kaas) of Franse Balletjes (met een lekkere schimmelkaas).

Ook de Spanjaarden hopen opnieuw goed te scoren op dit wereldkampioenschap en als het niet met hun wervelende voetbal is, dan misschien wel met hun  Spaanse gehaktballetjes’. Op zich verschillen traditionele ‘Albondigas’ niet zoveel van onze ‘Duivels balletjes’ maar voor deze gelegenheid willen we ze gerust nog even pimpen. Vul ze met fijngesneden chorizo of geef ze een jasje van fijne Spaanse ham? En waarom geen 'Italiaanse balletjes'? Voeg wat basilicum en wat oregano toe of meng er pesto onder.

Zelf nog ideeën om dit ‘Wereldkampioenschap Barbecueballetjes’ wat meer kleur te geven? Laat het ons gerust weten!

Inspiratie nodig? Bekijk onze "Recepten met ballen".