Zorgeloos naar de feestdagen

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10
  • Kies zorgvuldig je menu volgens je gasten. Hou dus rekening met de dingen die ze niet lusten en of mogen eten.
  • Zorg ervoor dat het menu niets nieuws is en dat je het al onder de knie hebt. Het zal je een succesvol resultaat opleveren en al een pak minder stress geven. Wil je toch met iets nieuws uitpakken probeer het op z'n minst dan al 1 keer op voorhand klaar te maken.
  • Stel je menu zo samen dat je de avond zelf geen uren meer in de keuken moet vertoeven, maar mee kan genieten van je gasten en de feestelijkheden.
  • Maak een stap voor stap planning op voor je voorbereidingen en de afwerkingen de avond zelf. Het is een houvast en geeft je duidelijk een overzicht.
  • Stel dan ook aan de hand van je planning een boodschappenlijst op en vink af van zodra je het aangekocht of besteld hebt. Zo blijft het overzichtelijk en duidelijk. Ga misschien dat stapje verder door het lijstje al te verdelen in productgroepen en waar je het gaat aankopen.
  • Koop ruim vooraf al je dranken en droge voeding, zo vermijd je alle aankopen in 1 keer te moeten doen en kan je ook lange supermarktrijen vermijden.
  • Wil je een specifiek soort vlees/wild of vis bestel hem dan nu al. Zo moet je niet in paniek alle winkels op het laatste moment gaan aflopen.
  • Probeer in de laatste week voor het feest al zoveel als mogelijk klaar te maken of voor te bereiden zodat je niet de allerlaatste dag van 's morgens tot 's avonds achter de potten en pannen staat. Soep, saus, koekjes,... kan je zeker daags op voorhand klaar maken.
  • Zorg ervoor dat je vooraf in je koelkast, koele ruimte voldoende plaats hebt voorzien om alles koel te houden. Als het niet vriest kan je het eventueel ook afgedekt buiten zetten.
  • Maak je planning van de avond zo op dat je voor de gasten arriveren toch nog een 2u de tijd hebt om tot rust te komen en je klaar te maken. Ook voor jou is het feest.