aardbei

Eigenschappen

  • Seizoen: 
    Zomer
  • Topmaanden 

Een aardbei is eigenlijk de bloembodem van de bloem van een aardbeienplant. Op de buitenkant van de aardbei zitten allemaal pitjes. En in elk pitje zit een zaadje. Als zo een zaadje in de grond zou worden gestopt, zou er een aardbeiplant groeien. Alleen gebeurt dit zelden, want aardbeiplanten worden meestal opgekweekt uit uitlopers. Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht.

Aardbeien staan al jaren bekend als het seizoensproduct bij uitstek tijdens zonnige zomerdagen. In de maand mei komen de aardbeien die geteeld werden onder plastic tunnels en in juni volgen de aardbeien van de teelt in vollegrond. De periode juni-juli vormt nog steeds het hoofdseizoen met de grootste aanvoer. Het seizoen sluit vervolgens af rond de jaarwisseling met de aardbeien die geteeld worden in verwarmde serres. In België is vooral Hoogstraten gekend voor zijn aardbeienteelt.

Verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en ze voelen stevig aan. Bovendien hebben ze een frisgroene kelk. Het is aan te raden om het product zo snel mogelijk na de aankoop te verbruiken. Rijpe aardbeien zijn namelijk niet lang houdbaar. Verwijder exemplaren die gekneusd of beschimmeld zijn. Je kan ze maar enkele dagen in de koelkast bewaren of anders kan je ze pureren en invriezen. Was ze voor het gebruik even grondig met water. Het is belangrijk dat je de kroontjes er nog aan laat. Zo voorkomt u dat de vrucht teveel water opneemt en aan aroma verliest. De aardbei kan voor confituur, taart, roomijs en nog veel meer gebruikt worden. Het wordt ook vaak in combinatie met chocolade gebruikt.

Recepten