abrikoos

Eigenschappen

De Abrikoos is een populaire steenvrucht. Ze stamt uit Noordoost-China tegen de Russische grens en dus niet uit Armenië wat uit de soortaanduiding zou zijn af te leiden. De abrikoos kwam pas 3000 jaar later in Armenië aan en werd in 70 v.Chr. door de Romeinen via Griekenland over geheel Europa verspreid.

De vrucht heeft een fluweelzachte huid en een gladde steen. Bij de meeste rassen ligt de steen los in het vruchtvlees. Abrikozen zijn heerlijk frisse en zoete zomervruchten. Abrikozen hebben een warm klimaat nodig en daarom worden ze ingevoerd. Een abrikoos heeft een geel-oranjeachtige schil die zacht en donzig voelt. Abrikozen zijn steenvruchten en bevatten dus een stevige pit.

Variëteiten:
- Lambertin uit de Languedoc
- Petit Rouges du Roussillon
- Orangés de Provence uit de Vaucluse en de Drôme
- Early Blush uit de Languedoc en de Provence

Koop dikke, gladde abrikozen met een sterke kleur. Ze zijn enkele dagen behoudbaar op kamertemperatuur of u kan ze bewaren in koelkast. Als u ze wilt invriezen, moet u ze eerst ontpitten en ontvellen (in siroop). Je kan abrikozen verwerken in frisse zomerfruitsalades en in taarten en crumbles. Een gedurfde combinatie is abrikoos met geitenkaas. U kan abrikozen pocheren of stoven in wat boter en serveren met vleesgerechten of gevogelte. Een beetje vanille, kaneel, munt of basilicum geven ze dat tikkeltje meer. Gedroogde abrikozen zijn net als pruimen en dadels heerlijk in Oosterse tajines. U kan ze halveren en gebruiken in taartjes. Of ze kunnen ook gepocheerd worden in siroop of wijn. U kan ze ook pureren tot zoete sauzen die in rijst-en couscousgerechten kunnen gebruikt worden.

Recepten