açai

Brazilianen eten de pulp van de bessen graag als ijs, in combinatie met muesli, bananen en/of ander fruit. En dat is dus ook wat de luidruchtige verkopers op het strand aanbieden: een verfrissend bakje bevroren Açaipulp! De açai-bes is een kleine, donkerpaarse bes die inheems is in Brazilië, Peru en Suriname. De bes heeft een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter en groeit in trossen aan de Açaí-palm. De smaak doet denken aan bosbes met een milde toets van noten en chocolade. In westerse landen wordt de açaí sinds kort steeds vaker gebruikt in smoothies en desserts. De Açaibes heeft slechts 10% vruchtvlees dat om de noot zit. Het vruchtvlees wordt van de noot gescheiden door de bessen in een machine met water tegen elkaar te schudden. Traditioneel wordt de pulp van Açai daarna gemengd met guaranázaden, waardoor je ook nog eens energie krijgt van de gezonde bessenpulp. 

De açai-bes nam de laatste jaren enorm in populariteit toe, mede door de grote mediabelangstelling. De açaí zou een hoge concentratie aan antioxidanten bevatten en wordt door verschillende gezondheidsgoeroes en Hollywoodsterren aangeprezen als 'super food'. Als gevolg hiervan zijn de açaí-plantages in Zuid-Amerika als paddenstoelen uit de grond geschoten en worden tal van preparaten op basis van de bes aangeprezen als wondermiddel tegen allerlei kwaaltjes. De medische wereld staat echter zeer sceptisch tegenover deze nieuwe hype. De geprepareerde bes, in de vorm van tabletten, zou geen speciale voordelen bieden. De verse bes is een gezonde aanvulling op het menu, maar geen wondermiddel. Buiten Brazilië en Zuid-Amerika is deze bes alleen in de gevriesdroogde poeder versie van deze prachtige bessensoort te verkrijgen. Hier is natuurlijk mogelijk om deze overheerlijke bes in allerlei vormen van lassies, smoothies, shakes, toetjes en ontbijtvormen te verwerken. Zorgt u ervoor dat u in het geval u dit product in combinatie met zuivelproducten gebruikt, dat deze rauw zijn of op z’n minst van biologische afkomst.

Wat is er nou precies zo interessant en gezond aan deze açai bes? Het antwoord op die vraag moge duidelijk zijn als we wat dieper onderzoek verrichten en vervolgens stuitten op een uitgebreid arsenaal aan websites omtrent de gezondheidsvoordelen van deze overheerlijke bes. Açai staat bekend om het feit dat het een flinke waslijst aan gezondheid bevorderende kwaliteiten bezit, waar we hier een overzicht van hebben gemaakt. Allereerst bevat deze bes een zeer breed scala aan voedingsstoffen die essentieel zijn voor het menselijke lichaam. Om te beginnen zijn dit een reeks mineralen zoals natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, koper, ijzer en zink. Daarnaast bevat açai vitamine A, B1, C, D & E en tevens een stevige portie enzymen, aminozuren, gezonde vetten (omega-3, omega-6 en omega-9) en antioxidanten.