Alba truffel

Het bosrijke Noord-Italiaanse Piëmonte is beroemd omwille van zijn witte truffel (Tuber magnatum Pico), ook wel Alba-truffel genoemd. De schil is gelig of grijs, terwijl het vruchtvlees roodbruin is. Het doordringende aroma komt vrij wanneer het witdooraderde vruchtvlees over warme gerechten wordt geschaafd. Alba-truffels zijn omwille van hun zeldzaamheid erg duur. Prijzen kunnen oplopen tot meer dan 30 à 40 euro per gram. Eind oktober en begin november vindt in Alba het beroemde truffelfestival plaats. Daar komen veel toeristen op af, maar de witte truffel is eigenlijk op zijn best van eind november tot begin december. 

Het is misschien wel een duur product maar toch ontstaat er een onweerstaanbaar aroma als men enkele plakjes truffel aan een gerecht, bijvoorbeeld aan een pasta- of rijstgerecht, maar ook aan gebraden mals vlees toevoegt.

Verse truffels blijven een paar dagen goed in een schaal met zand of in een zacht papier gewikkeld in de koelkast. U kan ze echter ook luchtdicht verpakt invriezen en zo wel een jaar bewaren.