chutney

Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken. het begin van de 17e eeuw, rond 1600, werden chutneys voor het eerst naar Europese landen zoals Engeland en Frankrijk verscheept. Het waren luxe producten. In de 19e eeuw kwamen industrieel bereide chutneymerken beschikbaar, speciaal aangepast aan de westerse smaak.

In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten. Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden, zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.

Het principe van de chutney is eenvoudig:kook de ingrediënten gaar in een oplossing van suiker en azijn. Je kan het zo pikant,zuur of zoet maken als je zelf wil. Dit wordt vooral geserveerd bij zoute vleesgerechten en wild.