Italiaanse grana kazen

De Italiaanse humanistische arts Pantaleone da Confienza publiceerde in 1477 Summa lacticiniorum, de oudste studie over de productie van kaas. Pantaleone omschreef de piacentini, de kazen uit de Noord-Italiaanse provincie Piacenza, als de meest prestigieuze kazen van Italië. Grana en parmigiano zijn dat meer dan vijfhonderd jaar nog steeds. De productiemethode en het uitzicht van alle 'piacentini' is grotendeels dezelfde. Het belangrijkste verschil tussen grano en parmigiano reggiano is dat de laatste uitsluitend mag worden geproduceerd met melk van vrij rondlopende koeien die met gras en hooi gevoerd worden. Voor grano mag ook de melk van anders gevoerde koeien worden gebruikt. Vandaag bestaan er verschillende soorten grana kazen (lodigiano, padano, vernenga). De beste, grana padano, is afkomstig uit zuidelijk Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna. De textuur van grana padano lijkt sterk op die van parmigiano, en het gebruik in de keuken is ongeveer hetzelfde. U kunt deze licht verteerbare, zachtjes naar noten geurende kaas als nagerecht eten of hem vers geraspt in allerlei gerechten verwerken.