kumquats

De plant produceert een langwerpige sinaasappelachtige vrucht van zo'n 4 cm lang. Deze wordt met schil en al gegeten. De schil heeft een zure smaak terwijl het vruchtvlees zout smaakt. De vrucht is rijk aan vitamine C en kalium. Ook bevat deze een hoeveelheid koper.

In China is deze vrucht al eeuwen populair. In Europa kent men hem pas halverwege de negentiende eeuw,en dan vooral als potplant. Inmiddels weet men beter. De kumquat is een vrucht die zich heel gemakkelijk voor verschillende doeleinden laat gebruiken. Met zijn heldere oranje kleur en zijn mini-formaatje ziet hij er heel vrolijk uit. Bovendien is hij zowel rauw ,dat wil zeggen,met schil en al,eetbaar en laat hij zich ook heel goed gebruiken als garnering van bijvoorbeeld cocktails.

Ingemaakt in jam of siroop is de bitterzoete vrucht heel lekker als garnering of compote bij wildgerechten. Rijpe kumquats zijn kenbaar aan de heldere oranje kleur. Bewaar ze ongeveer een week op kamertemperatuur. Verwijder voor gebruik het steeltje en was de vrucht.