mechelse koekoek

mechelse koekoek

De Mechelse koekoek is een oud Belgisch kippenras, afkomstig uit het gebied tussen Mechelen en Dendermonde. Ooit was de kip één van de belangrijkste vleeskippen ter wereld. Later werd de kip van de troon gestoten door de Bresse kip en andere economisch interessante kippen uit het buitenland.

De kippen zijn rustige dieren en kunnen vrij geteeld worden. Aangezien de dieren slechte vliegers zijn, heb je genoeg aan een omheining van 120 cm. De dieren genieten wel van de zon en van een goed zandbad tussendoor.

De Mechelse koekoek kan per jaar maar liefst 140 tot 160 eieren leggen. Een volwassen haan kan tot vijf kilo wegen, een hen tussen 3,5 en 4,5. Hun kop is naar de brede kant, hun snavel daarentegen is dan weer redelijk klein. Hun ogen zijn rood-oranje van kleur. De Mechelse koekoek lijkt grijs van kleur, door zijn zwart-witte strepen. Andere erkende kleuren zijn koekoek-goudhalzig, zilverkoekoek, blauw, wit en Colombia. De meeste voorkomende kleur is de grijs-witte koekoekkleur. Deze dieren zijn doorgaans ook van de beste kwaliteit.

Bij de fijnproevers wordt de kip vooral gewaardeerd voor zijn fijne smaak. Aan het einde van zijn leven krijgt de Mechelse koekoek een mengeling van melkpoeder en boekweit te eten. Daardoor krijgt het vlees zijn mooie witte kleur en zachte, zoete smaak.

Recepten