paranoten

De paranoot is de vrucht van een tropische boom. De boom komt van nature voor de regenwouden in Zuid-Amerika. Het duurt 10 tot 25 jaar voordat een boom vruchten draagt. Voor de voortplanting is de paranoot afhankelijk van symbiose met een orchidee.

De vrucht van de paranoot is een harde, kegelvormige noot van zo'n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 cm. In deze vrucht bevinden zich gemiddeld 17 paranoten. De boom wordt nauwelijks geteeld. Paranoten zijn ook bekend onder de naam Brazielnoten of Amazonianoten.

Paranoten worden o.a. gebruikt in studentenhaver. Ze bevatten 65% vet, 17% eiwit en 9% koolhydraten. Ze zijn daarnaast een goede bron van de antioxidanten selenium en vitamine E. Ook bevatten ze de mineralen magnesium, zink, calcium en ijzer.

Ondanks de mogelijke voordelen voor de gezondheid van deze noten, heeft de Europese Unie strikte regels opgesteld voor de invoer uit Brazilië. De schil van de paranoten bevat namelijk hoge gehalten aan aflatoxinen, wat kan leiden tot leverkanker.