steenbolk

Eigenschappen

De steenbolk, ook steenwijting genoemd, is familie van de kabeljauw. De twee vissen lijken op elkaar, maar de steenbolk heeft, in profiel gezien, een hoger lichaam en is ook korter. De vis heeft een koperbruine rug, met een goudachtige lichtgevende schijn. Aan de zijkanten is de vis eerder ros of bruin. De vis heeft ook donkere, verticale strepen. Aan zijn borstvin zit een kleine zwarte vlek, op de onderlip een baarddraad, een soort van tastorgaan. Volwassen vissen zijn tussen 30 en 47 centimeter groot.

De steenbolk komt voor in het zuiden, in de Middellandse-Zee, maar ook in het noorden in de Noordzee. Hij is een schoolvis en zwemt op matige diepte in open water. Jonge steenbolken vind je in kleine groepen in ondiepe wateren in onder andere Zeeuwland in Nederland, maar ook aan de monding van Britse rivieren.

De vis eet voornamelijk kleine visjes, maar ook schelpdieren en kleine kreeften. De steenbolk heeft ook een kannibalistisch kantje, want de grote vissen eten hun kleinere soortgenoten als snack tussendoor.

De paaitijd van de vis is van maart tot en met april. Jonge vissen groeien heel snel en zoeken dan dieper open water op. De vis kan vier jaar worden.

Bewaartip

Het zachte vlees van de steenbolk is moeilijk te bewaren, want het bederft snel.