tilapia

Tilapia (ook wel St. Peter’s Fish genoemd) is de verzamelnaam voor een aantal tropische zoetwatervissen uit de familie van de cichliden, de baarsachtigen. Tilapia’s zijn witvissen en kunnen, afhankelijk van hun soort, tot 45 centimeter groot en 2,5 kilogram zwaar worden.

Dankzij de mens komt de vis nu op veel plaatsen voor. Van oorsprong is de vis Afrikaans en kwam hij vooral voor in de Nijl. De tilapia was vroeger heel populair bij de farao’s en het zou zelfs de vis zijn die door Jezus vermenigvuldigd werd. In Europa wint de vis aan populariteit als consumptievis als alternatief op duurdere vissoorten. De tilapia wordt onder andere in enkele Aziatische, Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen  gekweekt. Ook in België is er een tilapiakwekerij. Op het terrein van de kerncentrale van Tihange, daar gebruikt men het koelwater van de reactoren. Gekweekte vissen smaken minder naar modder als exemplaren uit het wild.

Tilapia’s worden muilbroeders genoemd. Bevruchte eitjes worden door de moeder of door beide ouders, afhankelijk van de ondersoort, in de bek uitgebroed. De vissen hebben maar één voorwaarde nodig om te kunnen voortplanten: het water moet minstens 20 graden Celsius zijn. De vissen kunnen gekweekt worden met plantaardig voedsel, zoals tarwe en soja.

Tilapia is een heel jaar door beschikbaar, maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten wanneer je de vis in de winkel koopt. Als je de filet lichtjes indrukt, moet de vis wat weerstand geven. Als de filet een onaangename visgeur heeft, laat je hem beter liggen. Dat is trouwens zo voor alle vissoorten.

Een tilapia is de ideale vis om te grillen of op de barbecue te bereiden. Tijdens de bereiding kan je de huid aan de tilapia laten, maar ze mee opeten is niet aangeraden. De Tilapia leent zich dankzij milde en lichte peperachtige smaak perfect tot exotische gerechten.