Foodfotografie: compositie

Niets is zo moeilijk als een mooie compositie maken. Zeker in het begin. Het is een kwestie van oefenen, uitproberen en aan den lijve ondervinden wat werkt of niet werkt.


 

Een beginnend fotograaf heeft de neiging om het onderwerp gewoon in het midden van de foto te kaderen. Daar is zeker niets mis mee, maar het wordt leuker als je ook eens gaat schuiven met je onderwerp.  Naar links of naar rechts. Of zelfs naar onder zodat je heel wat meer ruimte krijgt bovenaan de foto.

 

 

Het werkt niet altijd, maar soms kom je tot een veel leukere foto. Ik probeer mij zoveel mogelijk aan de 1/3 de regel te houden. Vaak wordt er gezegd dat je die zo snel mogelijk moet vergeten, maar bij foodfotografie gaat die vlieger niet op vind ik. De regel is om je foto denkbeeldig in drie te verdelen (horizontaal én verticaal). Op deze imaginaire lijnen zet je dan je onderwerp(en). Zo krijg je een compositie die heel natuurlijk oogt. Je kan ook elementen aan de foto toevoegen. Zoals hier met het takje of met een extra trosje tomaatjes.

 

 

Soms is het onderwerp zo mooi dat het alleen veel mooier tot zijn recht komt, maar dat is niet altijd het geval. Dingen bijleggen, wegnemen, verleggen … het wordt op den duur een leuk  én leerzaam spelletje.

 

Diafragma

Een tweede belangrijk element in je compositie is je diafragma. Een beginneling heeft vaak de neiging om het diafragma volledig open te zetten en dus met een klein diafragmagetal te werken. Het lijkt artistieker, maar eigenlijk zie je soms niet meer wat er op het bord ligt. En da’s wel jammer als je een heel mooi gedresseerd bord wil vastleggen op de gevoelige plaat. Al dat kookwerk voor niets. Hier zie je een foto die genomen werd met een diafragma van f2.8 en daarnaast dezelfde foto met f4.0.

 

 

Hier zie je dezelfde foto nog eens met diafragma f6.3 en alles scherp met f22.

 

 

De laatste foto die volledig scherp is, spreekt véél minder tot de verbeelding dan bijvoorbeeld de foto met diafragma f4.0. Met het diafragma f2.8 heb je wel een mooie DOF (Depth of Field) maar zie je bijna niet meer wat het is. Ik zou dus eerder kiezen voor foto 2 en 3. Het is dus een kwestie van de juiste balans te vinden in je foto. Zowel op gebied van compositie en scherpte. En zoiets kan je eigenlijk alleen maar leren door te oefenen. Véél te oefenen. Gelukkig zitten we nu in het digitale tijdperk dus kun je naar hartenlust foto’s nemen en proberen wat werkt en niet werkt. Veel succes!

 

Op zoek naar nog meer tips? Die vind je hier!

Nikon foodfotografie

Deze tip kwam tot stand in samenwerking met Nikon.

Voor meer info over de fototoestellen, neem zeker eens een kijkje op de website, Pinterest- of facebookpagina van Nikon.