Hoe bak en gril je succesvol?

Omdat bakken en grillen bij hoge temperaturen plaatvinden, wordt de buitenkant overgaar, terwijl de binnenkant precies goed is. U kunt dat op twee manieren tegengaan: door het vlees voor te verwarmen en door vaak te keren.

  • Hoe warmer het vlees aan het begin van de bereiding is, des te eerder het gaar is en des te korter is de tijd dat de buitenste lagen aan grote hitte worden blootgesteld. Leg dus je vlees tijdeig uit de koelkast zodat het niet van een ijskoude omgeving gebakken of gegrild wordt in hete olie/boter. Of als je een warmwaterbad beschikt leg het vlees dan goed verpakt gedurende 30-60 minuten erin op een temperatuur van 40°C. Bak het vlees dan meteen, want op warm vlees groeien snel bacteriën.

  • Hoe vaak dient u een steak of hamburger bij het grillen of bakken te keren? Als het u om textuur en sappigheid te doen is, keert u ze elke minuut. Vaak keren betekent dat geen van beide kanten de kans krijgt om veel hitte op te nemen of af te staan. Het vlees is sneller gaar en wordt minder overgaar.