Hoe bak ik het perfecte gebak?

Vaak blijken er problemen te zijn bij het maken van gebak, taarten en biscuits. Dit kan te wijten zijn aan tal van factoren. Het bakt te snel bruin, het rijst onvoldoende, het deeg zakt in, barsten en scheuren aan de bovenzijde... iedereen heeft er al wel eens mee te maken gehad. De allerbelangrijkste regel is wel dat bij gebak je steeds alles goed moet afwegen, dit om inderdaad al tal van problemen te vermijden. Mislukt gebak heeft vaak te maken met een beslag dat onvoldoende rijst of teveel rijst en opstijft.

Enkele handige regeltjes:

  • Klop het beslag (eieren + suiker) lang en grondig zodat het mooi luchtig wordt.
  • Controleer de hoeveelheid en kwaliteit van het rijsmiddel dat je gebruikt. Te veel maakt het gebak grof en gaat het inzakken en te weinig maakt het beslag te zwaar en ga je nooit een luchtig resultaat krijgen. Je mag rekenen op 5gr bakpoeder of 1gr natriumbicarbonaat/120 gr bloem.
  • Grof en ingezakt gebak is vaak ook te wijten aan te weinig mengen van de verschillende elementen of een te koude oven.
  • Ontstaan er tijdens het bakproces scheuren en barsten, of een bult in het midden dan heeft dit vaak te maken met het te veel roeren en mengen van de droge delen of een hoge temperatuur van de oven. Hierdoor gaat het midden van het deeg te snel rijzen.
  • Heb je als resultaat een droog en taai gebak, dan is dit te wijten aan het feit dat deze over gaar is en dus te lang in de oven heeft gestaan.
  • Staat er in het recept beschreven dat je opgeklopte eiwitten moet toevoegen klop ze dan op tot zachte pieken ipv stijve pieken, zo gaan ze eens in de oven door de verdamping van vocht iets meer helpen bij het zwellen van het beslag.