Hoe barbecue ik herfstgroenten?

Verse groenten zijn niet alleen onmisbaar náást maar ook óp de barbecue.
De volgende herfstgroente kan je rechtstreeks op de barbecue roosteren: aubergines, bleekselderij (de dikke stengels), grote champignons, courgettes, knolselderij (in dikke plakken), paprika’s, prei, raapjes, uien, venkel (in dikke plakken)

Enkele tips:

  1. Groenten die je rechtstreeks op de vuurgloed roostert, moet je eerst aan alle zijden instrijken met olie. Ook tijdens het roosteren moet je ze nog een tot twee keer instrijken – maar dan wel dunnetjes zodat er geen olie in het vuur kan vallen. Kruid ze pas op het einde met peper en zout.
  2. Rooster groenten bij voorkeur op een niet te hevige gloed. In de meeste gevallen betekent dit op de zijkanten van het rooster.
  3. Werk met verse groenten die stevig aanvoelen, nergens beschadigd zijn en een gave schil vertonen.
  4. Rooster altijd eerst de groenten , want die smaken vaak het best wanneer ze lauw zijn (witloof bijvoorbeeld). Houd ze opzij en bereid dan het vlees, de vis of het gevogelte. Meteen een goede oplossing wanneer het barbecuerooster niet te groot is.
  5. Erg lekker op de barbecue zijn plakken aubergine en courgette van 0,5 tot 1 cm dik. Bestrooi ze eerst met zout, laat ze een half uur trekken (ze verliezen dan een deel van hun vocht), spoel ze vervolgens af en dep ze droog. Strijk ze aan weerszijden in met olijfolie en geperst knoflook en laat ze aan elke zijde 5 tot 8 minuten roosteren op een zachte gloed. Draai elke zijde in de helft van de roostertijd 90 graden, voor een decoratief ruitjeseffect. Kruiden met peper en zout doe je pas op het einde.
  6. Paprika’s worden een ware lekkernij als je eerst de moeite neemt ze te pellen. Snijd het vruchtvlees in brede repen en strijk ze in met kruidenolie of knoflookolie. Laat ze kort roosteren en kruid ze peper en zout.
  7. Op de barbecue ontpopt witloof zich tot een verrassende delicatesse, omdat het een licht gekaramelliseerd smaakje krijgt. Snijd de stronken overlangs doormidden, maar verwijder de bittere kern deze keer niet. Leg de helften op een niet te hevige vuurgloed en laat ze 5 minuten roosteren aan elke zijde. Strijk ze na 1 minuut in met olie waarin u wat suiker hebt gemengd. Kruid ze op het einde met peper en zout.