Hoe ga ik veilig te werk bij traag garen van vlees op lage temperatuur?
Rekening houdend met bacterievorming die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken zijn er toch een aantal regeltjes waarmee je rekening moet houden als je hiermee aan de slag gaat.
- Verwarm het warmwaterbad tot de temperatuur die overeenkomt met de gewenste gaarte: 55°C voor saignant, 60°C voor à point en 70°C voor bien-cuit.
- Verpak het vlees luchtdicht in een plastic zipperpak of een huishoudelijke vacüumapparaat. Zorg wel dat er zoveel mogelijk lucht uit de zak is.
- Leg de zak in het waterbad en verhit het vlees tot de gewenste gaarte. Je mag vor een steak of kotelet al snel 1 uur hiervoor rekenen.
- Zorg dat de zak volledig onder water blijft, zodat het aan alle kanten kan garen.
- Controleer regelmatig de temperatuur van het water en laat deze niet onder de 55°C dalen. Onder de 55°C is er kans op bacterievorming.