Hoe kan ik zelf vis roken?

Vis, maar bijvoorbeeld ook kippenfilets kan je gemakkelijk zelf roken. Hiervoor heb je een rookoventje nodig. Dit is relatief goedkoop te verkrijgen in de betere kookwinkel, maar kan je eigenlijk ook gemakkelijk zelf maken.

Hiervoor heb je een metalen koekjesdoos nodig en wat kippengaas. Prik met een stevige schaar enkele gaatjes in het deksel van de koekjesdoes en knip het kippengaas op maat zodat het in het in de doos past. Buig de randen wat om, zodat er een ‘ruimte’ onder het gaas ontstaat.

Je kunt in de speciaalzaak speciaal gearomatiseerd houtzaagsel kopen om te roken, maar zaagsel dat gebruikt wordt om kooien van knaagdieren mee te bedekken, werkt ook perfect. Strooi een bodempje van het zaagsel in je rookoven of koekjesdoos. Je kunt er eventueel ook nog wat droge kruiden bijstrooien zoals rozemarijn en tijm voor extra smaak. Plaats hierop je rooster. Neem een stukje zilverpapier dat net iets groter is dan de vis die je wilt roken, en strijk het in met wat olie. Zo zal de vis makkelijker loskomen na het roken. Leg het zilverpapier op het rooster, en daarop de vis. Sluit af met het deksel.

Het is belangrijk dat je je rookoven op een open vlam zet, dus een gasvuur of barbecue. Op een elektrische of keramische kookplaat lukt het niet. Een ander goed alternatief is om te roken op een campingvuurtje in je tuin op gas, want de rook die vrijkomt kan heel sterk geuren, en dagenlang in je keuken blijven hangen.

Zet je oventje op het vuur, en wacht tot er rook opstijgt. Nu heeft de vis nog 2 à 5 minuten nodig om te roken. Een gefileerde zalm heeft niet lang nodig, die is net nog lekker als hij nog een beetje rauw is vanbinnen. Geef volledige vissen, bijvoorbeeld makreel of haring wat langer de tijd om te garen. Een kippenfilet kan tot 20 minuten duren.