Hoe klaar ik consommé op een moderne manier?
Consommé is een glasheldere soep van een vleesbouillon. De helderheid van deze bouillon kan je op 2 manieren verkrijgen, op de traditionele en de moderne manier. Hier leggen we even uit hoe beide manieren werken.
Traditionele manier: gebruik gemalen rundvlees, fijngesneden prei, wortelen, selder, peper en zout en meng dit geheel met 2 eiwitten per liter vocht. Roer dit mengsel door een koude bouillon en laat zachtjes opwarmen tot het begint te pruttelen, het mag niet koken. Je zal merken dat zich een koek bovenaan de pot gaat vormen. Duw deze zachtjes opzij en schep de geklaarde bouillon door een fijne zeef met daarin een kaasdoek.
Moderne manier: Zet de bouillon een nacht in de vriezer en haal de volgende dag de bevroren massa uit de kom. Leg de bouillon in een fijn vergiet boven een kom in de koelkast. Vang het vocht op, door de trage ontdooiing gaan de vet- en eiwitdeeltjes achterblijven in het vergiet. Geef daarna de bouillon wat extra body terug door er gelatine aan toe te voegen.