Hoe klopt ik eiwitten stijf?

Iedereen heeft al wel eens de pech gehad dat het eiwit maar niet stijf werd en al zeker niet om de kom boven je hoofd even om te kieperen om te bewijzen dat die stijf was. Wel hier zijn een paar tips waarbij je 100% erin zal slagen.

  • Gebruik steeds proper en vetvrij materiaal, soms is het zelfs beter de kom te laten drogen i.p.v. ze af te drogen met een handdoek.
  • Zorg ervoor dat je met kraakverse eiwitten werkt, ze zullen tevens ook voor meer volume zorgen. Oudere eiwitten of ingevroren eiwitten zijn bruikbaar maar zullen een minder stevig eindresultaat geven.
  • Bij het scheiden van de eieren er steeds op letten dat er geen eigeel mee onder de eiwitten zitten. Ook een zeer kleine hoeveelheid zal de slaagkans doen verminderen.
  • Je kan de eiwitten opkloppen met de hand, maar wil je toch dat tikkeltje meer volume klop ze dan machinaal op met een keukenrobot of handklopper. Ze zullen luchtiger en steviger zijn.
  • Als je de eiwitten gaat opkloppen met suiker, voeg dan pas de suiker erbij tijdens het kloppen. Men voegt de suiker toe om luchtverlies tijdens en na het kloppen te vermijden. Voeg de suiker niet te vroeg toe, want dan bestaat de kans dat die vloeibaar wordt en zo het stijfkloppen afzwakt. Voeg de suiker dus pas toe als de eiwitten al redelijk stevig zijn