Hoe maak ik de perfecte soufflé?

Mmm een vanillesoufflé, zo lekker, maar zeker niet gemakkelijk om te maken! Hoe begin je er nu best aan? We helpen je alvast op de goede weg.

Eerst en vooral beginnen we met het maken van het beslag, hierbij is de consistentie of de dikte van groot belang. Als je beslag te dik is gaat dit moeilijker en minder hoog rijzen in de oven, een dunner beslag daarentegen gaat dan weer sneller inzakken als je de soufflé uit de oven haalt.

Aan de slag!

  • Neem 350 gr. banketbakkersroom en meng hier 5 eigelen onder
  • Doe 7 eiwitten in een grote kom, voeg er 75 gr. suiker bij en klop tot je een stijf mengsel bekomt
  • Spatel dit mengel voorzichtig onder het mengel van de banketbakkersroom en zorg ervoor dat de lucht niet uit de opgeklopte eiwitten gaat
  • Beboter porseleinen kommetjes en doe er een beetje suiker in
  • Verwijder de overtollige suiker en vul 2/3 van het kommetje
  • Verwarm de oven voor tot 180°C
  • Plaats de soufflé in de oven en laat garen tot de soufflé één derde boven de rand van het potje uit komt
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer onmiddellijk

Zakt de soufflé in?
Dit heeft te maken met de luchtbelletjes. Als je een beslag in de oven zet, zwellen de luchtbelletjes op en gaat de massa uitzetten.  Naarmate meer delen van het beslag in de buurt van 100°C komen, verandert het water in waterdamp, waardoor het aantal gasmoleculen in de belletjes toeneemt. Daarmee groeit de druk op de wanden, die gaan uitrekken en de dus de belletjes vergroten. Vanaf het moment dat de soufflé uit de oven komt, begint het af te koelen en wordt de damp opnieuw omgezet naar water. Hierdoor zakt de soufflé in.

De oplossing!
Gelukkig is er een oplossing voor dit probleem, je kan een soufflé een tweede keer laten rijzen mocht die teveel ingezakt zijn. De luchtbellen zitten er namelijk nog steeds in en het meeste vocht ook. De tweede rijs is wel niet zo hoog als de eerste, maar je kan dan toch nieuw leven inblazen in de soufflé.

Laat je dus zeker niet afschrikken voor het maken van een soufflé, voor je het weet kan je genieten van de heerlijke smaak.