Hoe maak ik mijn eigen balsamico-azijn?

Balsamico-azijn gegoten over gerecht.

Heb je restjes wijn die niet meer lekker smaken? Weggieten? Nee! Maak er je eigen azijn van.

Neem een fles, kruik, mini-eiken vat of weckpot. Giet er een bodempje wijnazijn in en vul daarna royaal aan met de wijn. Je kan zelfs twee soorten wijn mengen zodat de fles of pot goed gevuld raakt, maar probeer het wel bij identieke druivenrassen te houden.Trouwens: wijnazijn kan zowel met rode als witte wijn worden gemaakt, als met sherry-restjes of champagne. Sluit deze fles of pot af, maar wel zo dat het noodzakelijke zuurstofcontact mogelijk blijft.

Dus: geen hermetische afsluiting, maar bijvoorbeeld een neteldoek met elastiek op de weckpot of kruik. Direct zonlicht daarentegen is taboe, dus zet je azijn-in-wording op een donkere plek.

Wanneer je operatie lukt, zal de alcohol zich door dit zuurstofcontact omzetten in azijnzuur en kan je binnenkort ‘bluffen’ tegen uw gasten met uw hoogst eigen balsamico, made in Belgium.

Deze tip komt uit het artikel 'De wraak van de open fles' uit de rubriek 'Ontkurkt' van Frank Van der Auwera.