Hoe maak ik notenmelk?

Notenmelk kan je gemakkelijk zelf maken, en kan als alternatief dienen voor koemelk. Gebruik het warm in Mediterrane gerechten, of drink het koud op een hele warme dag.

Je kunt een heleboel noten en zaden gebruiken, zoals paranoten, pompoenzaad, sesamzaad, pinda’s, walnoten, cashewnoten, zonnebloempitten, pecannoten, hazelnoten of hazelnoten. Zorg wel dat de noten niet geroosterd zijn en zoveel mogelijk ontveld.

Week 8 uur op voorhand 100 gr noten in een grote kom met koud water. Zo worden de noten zacht en wellen ze. Giet het water dan weg en knijp de noten uit in een neteldoek. Doe ze dan in een blender en doe er 450 ml warm water bij. Voeg ook nog 1 EL lijnzaad toe om de melk in te dikken. Blend 3-tal minuten op hoge snelheid.

Leg een neteldoek in een zeef en giet hier het geblende mengsel in. Laat goed uitlekken en knijp dan nog eens uit. Je kunt aan de notenmelk bijvoorbeeld nog siroop, honing, cacao, kaneel of vanille toevoegen naar eigen smaak. De melk blijft een paar dagen goed in de koelkast.