Hoe maak je de lekkerste mayonaise met een feestelijke twist

Hoe maak je de lekkerste mayonaise met een feestelijke twist

Mayonaise is altijd lekker. Nog lekkerder is een persoonlijk gepimpte mayonaise voor net dat tikkeltje extra. 

Ideaal voor bij je gourmet avondje voor Oudejaarsavond. Zet de sausjes in mooie kommetjes op tafel voor een extra feestelijke sfeer. 

 

Basis: Klop 3 eidooiers los met 3 tl mosterd, citroensap en breng op smaak met zeezout. Klop er straalsgewijs de olie door tot je een gladde mayonaise krijgt. Klop je niet graag, gebruik dan gewoon de staafmixer. 

Belangrijk is wel dat je een goede kwaliteit volledig plantaardige olie gebruikt. De smaak bepaal je zelf.

1. Bij visgerechten: voeg fijngesneden dille, munt en bladpeterslie toe. 

2. Bij gegrild vlees: doe er een teentje geperste knoflook en oregano bij. Of een klein scheutje sojasaus. 

3. Bij gegrilde kip: lekker met een scheutje chilisaus of met gerookt paprikapoeder. Ga de Indische tour op door er Madrascurrypoeder of Garam masala bij te voegen en werk af met geroosterd karwijzaad en verse koriander.

4. Een theelepeltje sumak, een scheutje ingemaakte citroen of rozenwater in de mayonaise verfrist je mezze. 

5. Mediterraanse gerechten serveer je met wat mayonaise met basilicum en oregano. 

6; Heerlijk met een lepeltje piccalilly erbij bij koude vleesgerechten

7. Maak je mayonaise iets lichter door er wat yoghurt door te roeren. Werk af met piment d'Esplette. 

8. Een flinke lepel grove mosterd pimpt je saus extra. Nog wat limoenzeste erbij en je staat versteld van de frisse smaak.