Hoe maak je een geslaagde veggie BBQ?

Tips en tricks voor een geslaagde veggie BBQ

      Gebruik genoeg (kruiden)olie. Vegetarische producten bevatten meestal een stuk minder vet dan vlees, dus wees niet te zuinig met olie. Strijk het hete rooster goed in met een kwastje of een prop in olie gedrenkt keukenpapier en gebruik ook wat olie in de marinades. 

      Kant-en-klare veggie burgers en worstjes zijn stukken sneller gaar dan de vleesvarianten, opwarmen of oppervlakkig grillen is vaak al voldoende. Goed om te weten als je een uitgedroogde burger wil vermijden. 

      Erg handig gereedschap om te hebben: een klemrooster. Vaak wordt zo'n klem gebruikt om een vis in te grillen, maar het is ook ideaal gereedschap voor kleinere groenten zoals kerstomaatjes of delicatere veggie burgers. Een grilmandje is dan weer handig om in stukken gesneden groenten op je BBQ te ‘wokken’.

      Marineer en kruid goed af! Marinades geven een extra sappig en smaakvol resultaat. Til seitan, tofu of zelfs je groenten naar een hoger niveau door ze eerste enkele uurtjes tot een nachtje te laten trekken. Ga je voor een last minute BBQ en is marineren geen optie? Gril dan eerst rustig je tofubrochette goudbruin en strijk de marinade erover. Strijk de tofu verschillende malen en keer goed om tot je overal een heerlijk korstje hebt. Tuinfeestje? Maak de dag voordien 3 verschillende marinades, giet die in plastic zakjes, snijd groenten, tofu, seitan, tempeh en veggie worstjes in hapklare stukken, verdeel alles over de zakjes, leg er een knoop in en zet alles in de koelkast. De dag zelf serveer je de inhoud van de zakjes in mooie kommetjes die je naast de BBQ zet. Voorzie satéstokjes (laat houden stokjes een half uurtje in water weken zodat ze niet te snel aanbranden op de BBQ) en laat je gasten zelf hun spiesjes maken. 

      Homemade veggie burgers: gooi een flinke portobellochampignon op de BBQ, kruid goed af en serveer met de traditionele sausjes en groenten tussen een broodje. Je zal versteld staan van het sappige en vlezige resultaat.

      Een beetje een overbodige tip: ook een veggie BBQ is niet compleet zonder sausjes, brood en knoflookboter en heerlijke frisse salades!