Hoe maak je het best vlees klaar?

Vlees op een correcte manier klaarmaken vereist aandacht en temperatuurbeheersing. Vlees kan immers in een paar minuten uitdrogen of taai worden.

Hierbij enkele tips:
Vertrouw nooit letterlijk op garingstijden van recepten, dit omdat er geen rekening wordt gehouden met de dikte van het vlees en de temperatuur van je oven, grill of pan. Gebruik deze aangeduide tijden als een richtlijn.

Breng het vlees dat je wil bereiden eerst op kamertemperatuur. Dit beperkt de garingstijd en het te ver garen aan de buitenkant terwijl het binnenste nog aan het opwarmen is. Dunne stukken vlees kan je best wel rechtstreeks van de koelkast in de pan leggen, dan heeft het oppervlak de tijd om bruin te worden.

Het meeste sappige vlees is het vlees aan bot , deze bewaren het meeste vocht bij de garing en blijven dus sappiger en smaakvoller.

Gaar het meeste vlees in 2 fasen. Eerst op een hevig vuur om te kleuren en in 2de fase op de binnenkant te garen aan een lagere temperatuur. Door deze manier van werken gaat het ook zijn sappigheid meer bewaren.